維修吸塵機手記

部GT Performance用咗年半,今朝一開部機只著咗0.1秒左右就開唔番,咁就唯有先check fuse同電線,confirm冇問題。
於是再check 發現摩打為無限大ohm,咁再拆個摩打蓋,先發現個插頭甩咗,再插番原來係click得好實的,應該係生產時插得唔夠入,震得兩震甩咗。
順便清吓入面的塵,咁部機又再生囉

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

what is吸應機

what is吸應機
trustme133 發表於 2016-11-20 16:46

Sorry手快快打錯,已改,謝謝提醒

部GT Performance用咗年半,今朝一開部機只著咗0.1秒左右就開唔番,咁就唯有先check fuse同電線,confirm冇問 ...
wyhui5124 發表於 2016-11-20 16:41

好~~~為地球資源出了一大力!!

其實有時拆開啲電器, 真係好多都係甩線, 就算焊錫既, 用得耐都有機會甩...
樓主整完又可減少左一件垃圾...

咁又救番部好野,地球又少件垃圾.
通常我都係整無可整換無可換就打散佢.
有用零件就留低.

我有部吸塵機都有問題,開頭著無事,但著一陣就唔著,唔知係咪碳刷既事,因為都用咗成十年,不過想請教下要點check呢?

少弟唔識救,摩打無限大Ω,即係摩打線圈
有可能斷線/開路的意思? 学習中,謝謝

我有部吸塵機都有問題,開頭著無事,但著一陣就唔著,唔知係咪碳刷既事,因為都用咗成十年,不過想請教下要點che ...
fkjohnny 發表於 2016-11-21 11:10

有機會,但我以前嗰部用咗成十年個碳刷仲未用得哂,亦有可能入面D電線時到唔唔到,呢D時得時唔得就真係花時間。

少弟唔識救,摩打無限大Ω,即係摩打線圈
有可能斷線/開路的意思? 学習中,謝謝 ...
HK2046 發表於 2016-11-21 11:24

因為當時未打開個摩打蓋,用他錶度線路板個摩打係係唔通,因呢D係series motor,正常係通(而且係好低ohm),以為燒摩打,之後拆埋個蓋先知道係個插甩咗,插番之後再他線路板摩打位,結困正常。