電力問題

岩岩換房既燈座,換之前已經關左燈制,但係換途中電箱照跳左制
換好之後,開返電箱制,房既燈開到無問題,但係廁所全部燈都開唔到(電箱裡面房同廁所係同一組)
點解會咁既?應該點搞好?

驳漏咗燈線?Check返你做過的所有動作.

1. 你換個時條青(N)掂到條地(E)
2. 你條青(N)針得唔好, 過唔到後面燈

自首Post?

其實最危險就係識少少.
熄左燈掣唔代表無電,條中性線(N)一樣有其他電器既回頭氣.

原本個燈座N線本身應該多過一條線接燈座

其中一個可能。。。個燈制用左中線。咁樓主嘅維修時是跳制就解釋得到。亦即係話樓主好彩避過一劫。

其中一個可能。。。個燈制用左中線。咁樓主嘅維修時是跳制就解釋得到。亦即係話樓主好彩避過一劫。 ...
pppp41 發表於 2016-11-21 14:53

你唔係唔知 N 接地一樣會跳呀?

你唔係唔知 N 接地一樣會跳呀?
3K 發表於 2016-11-21 15:20

N接地跳唔跳唔係重點。重點係樓主可能跟條帶电火線玩緊,所以要關大制。

N接地跳唔跳唔係重點。重點係樓主可能跟條帶电火線玩緊,所以要關大制。 ...
pppp41 發表於 2016-11-21 23:53

關大制係必須,但N接地會跳制正是重點!正如樓上解釋,就算關掉燈制,火線(L)無電到,但其他燈位開咗制,便有電經中線(N)返電箱。由於中線會路經多個燈位,如果中間斷開,中線便會變成帶電(即係所謂嘅回頭氣),亦因此中線接地(E)會跳漏電制。樓主整完有其他燈位唔著,好明顯係某處嘅中線甩開咗。回頭氣係好容易瀨嘢嘅地方,因為眼見兩條黑線(或藍線)以為唔會有電,如果想用手扭埋兩條線就會出事喇

關大制係必須,但N接地會跳制正是重點!正如樓上解釋,就算關掉燈制,火線(L)無電到,但其他燈位開咗制, ...
ckshum 發表於 2016-11-22 09:48

請問"1", "2"是否如圖?
另外中線"3"斷開或唔斷開,"1"應該也會帶電,對嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 9# laucc

差不多啦!通常N線會一個連一個,即係L1燈座會同時接上1、3兩條線(如下圖)。當更換L1燈座,需要鬆開1、3兩條線(紅圈位)。當1、3分開後,1便會帶電(回頭氣)。樓主整完之後其他燈唔著,可能係換完燈座無接返1,又或者整鬆/整斷1嗰條線。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊