電力是否足夠安裝浴室寶

請問以下圖的電力, 可否安裝2000 watts的浴室寶

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果隻蘇無拖野就夠, 建意唔好開Full load,  的線都有番咁上下, 長期 Full load會發熱的膠就

如果獨立電比浴室寶就無問題

但圖一 果個係燈制 (我估係廁所燈及抽氣扇開關制)

即係呢條菲士供既電 唔止比一支燈咁小

仲要拖埋浴室寶 咁就未必夠用

張相只係影到客飯廳及睡房燈掣, 都影唔到廁所/浴室燈總掣, 點估 ? ? ?

應該要三相電

回復 5 #danielka

三相電     

答單一問, 點解插穌D手拖手電線同一顏色(紅色).
我屋企D燈制都係一種色(公屋), 唔係要啡藍咩

門外漢,無知一問

請問以下圖的電力, 可否安裝2000 watts的浴室寶
ANWKLO 發表於 2016-12-5 19:15

睇你果個應該D 舊公屋電箱. 全屋無換過電線.
成個箱總電流得63A. 若果平時你插制既PTC 暖爐都唔掂既就最好唔好用了.
二千火溶室寶你要配10A / 13A 獨立一條線拖. 如果係原本抽氣扇位, 你要CHECK 係咪自己一條線同埋個FUSE 係咪10A 或以上.

如果隻蘇無拖野就夠, 建意唔好開Full load,  的線都有番咁上下, 長期 Full load會發熱的膠就  ...
luixyz 發表於 2016-12-5 20:09

應該通了3間房既燈, 開Full load估計唔得.

如果獨立電比浴室寶就無問題

但圖一 果個係燈制 (我估係廁所燈及抽氣扇開關制)

即係呢條菲士供既電 唔 ...
別問我是誰 發表於 2016-12-5 22:37

的確是廁所燈及抽氣扇開關制.