其實點先知條電線可以承受到幾多A電流呢?

啲Notebook Type牛,我見去到12V18A,條電線都唔係好粗。
咁有咩方法可以大概計算/估算到條電線可以承受到幾多A呢?

其實我係想將12V18A嘅牛,分開三條,想俾各自需要12V6A嘅裝置用。
普通1分3嘅5.5/2.1線,又是否可行呢?

無話唔得,最多著火,成條線變成火紅流體咁多.....

上網查下標準就知...
.

電線銅截面積可承受電流有公式計,不過我冇去記...

查 AWG 個表,就知條線嘅 直徑及cross-sectional area,仲可以查埋佢個最大電流。

220V,就睇 EMSD 嘅 Code of Practice,270 頁打後...
===============================
5.5/2.1 mm 頭都分幾種。跟 notebook 牛的,心位有2條彈簧,夾得實d。

街買d頭就窿一個,唔多實。Contact resistance 大D,可能大電流會有點熱。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

啲Notebook Type牛,我見去到12V18A,條電線都唔係好粗。
咁有咩方法可以大概計算/估算到條電線可以承受到 ...
mdws2002 發表於 2016-12-7 12:06

去到6A, 普通 5.5*2.1 DC 頭已經會開始發熱..
你竟然想用18A 仲一開三...
你買定火險吧....

去到6A, 普通 5.5*2.1 DC 頭已經會開始發熱..
你竟然想用18A 仲一開三...
你買定火險吧 ...
kamcm 發表於 2016-12-7 14:55

咁12V18A嚟供電嘅裝置?用咩插頭?

咁12V18A嚟供電嘅裝置?用咩插頭?
mdws2002 發表於 2016-12-7 14:58

大多數特制的...
你可以留意下XBOX 用咩接口...
果D 牛係出12V 10幾A 的.

?w=660

如果你真係想改... 買隻XBOX 牛黎自己改吧....
入面應該有3組獨立正負線...

大多數特制的...
你可以留意下XBOX 用咩接口...
果D 牛係出12V 10幾A 的.

?w=660 ...
kamcm 發表於 2016-12-7 15:02

但係我見有啲ITX板,都係用5.5/2.1頭㗎喎。

但係我見有啲ITX板,都係用5.5/2.1頭㗎喎。
mdws2002 發表於 2016-12-7 15:04

果D牛多數19-24V, 5-6A 電流剛好係100-150W 咁上下.....

搭單問,線粗決定過到幾A電流
但有冇話行到幾多v?

一條行到5a嘅電線,即係無論220v又好12v又好都冇問題?但功率差好遠,電線唔係睇承受到幾多功率只睇電流?