[操作疑難] 請問不鏽鋼保暖壺, 是否真係只適合裝水!

google 左一輪, 有D話用黎裝茶同咖啡會腐蝕不鏽鋼, 就會釋出 "鉻"

有D就話304 不鏽鋼 就唔怕茶同咖啡既腐蝕, 用白醋清洗都冇問題!

搞到有D亂!

唔該!

試吓用番幾年咪知囉

回覆 1# jackyyu

好似話304系比較好既不鏽鋼黎, 至於茶,咖啡,白醋 有沒問題, 就真系唔知, 建議唔好用白醋, 不鏽鋼始終都系金屬黎, 唔知遇酸有沒問題

回覆  jackyyu

好似話304系比較好既不鏽鋼黎, 至於茶,咖啡,白醋 有沒問題, 就真系唔知, 建議唔好用 ...
bongbong3481 發表於 2016-12-9 12:38

用304 多數係水喉.食品要用 316L

304好嘢黎

回覆  jackyyu

好似話304系比較好既不鏽鋼黎, 至於茶,咖啡,白醋 有沒問題, 就真系唔知, 建議唔好用 ...
bongbong3481 發表於 2016-12-9 12:38

304只係不鏽鋼品種,同好壞無關,如白醋都頂唔住,明顯係不鏽鋼品質低劣,甚至唔係不鏽鋼。

google 左一輪, 有D話用黎裝茶同咖啡會腐蝕不鏽鋼, 就會釋出 "鉻"

有D就話304 不鏽鋼 就唔怕茶同咖啡既腐 ...
jackyyu 發表於 2016-12-9 11:51

全世界用咗不鏽鋼近百年,如果你驚,咁所有罐裝甚至舖頭賣嘅茶同咖啡都可以唔使飲。

好多所謂健康資訊,其實只係商人炒作圖利。

如果茶同咖啡都會腐蝕不鏽鋼,咁不鏽鋼仲有人用嚟做廚具?

用304 多數係水喉.食品要用 316L
wlmak 發表於 2016-12-9 13:34

一般廚具都係304做多(18/10都可以係304),316L做醫療或者食品生產器材之類至多用。

點解驚茶同咖啡腐蝕不鏽鋼,但又要飲落肚? 担心不鏽鋼保暖壺多過自己

你自己睇睇, starbucks都係用304.
http://www.books.com.tw/products/N000709586?loc=P_006_001