[操作疑難] 有乜方法可以每日定時開關一件電器

各位ching,想問問可以用乜方法每日自動定時開關一件小電器(例如3點開45分鐘,5點又開1個鐘)。
件小電器本身有個遙控器,所以應該會向呢方面埋手,而唔係電插蘇時間掣。

Search過有d智能控制器,可以經WIFI發射IR signal去遙控開關。但係就有d貴,而且我冇其他電器要遙控,所以有d大材小用。

另外見話可以DIY 插IR LED落手機headphone jack,然後手機裝個app扮遙控器。但呢個方法就冇學習功能,唔知扮唔扮到本身個開關機signal,而且個app唔知做唔做到定時開關。

ching們有冇d意見可以提供,最好幾草內可以解決,而且香港就買到唔使淘。感謝。

各位ching,想問問可以用乜方法每日自動定時開關一件小電器(例如3點開45分鐘,5點又開1個鐘)。
件小電器 ...
kaijinx1 發表於 2016-12-9 21:16

百零蚊既搖距IR 都貴?!

有遙控都一樣可以照用定時插座

為何捨易取難?插蘇時間掣鴨記最平25蚊就有,幾草內解決,即買即用唔駛煩,除非樓主係要diy個過程

紅外搖控嘅設備斷電再通電未必會還原last mode! 好多會自動去返off mode!

如果係呢類設備, 用電源Timer開關就嘥鬼氣

紅外搖控嘅設備斷電再通電未必會還原last mode! 好多會自動去返off mode!

如果係呢類設備, 用電源Timer開 ...
3K 發表於 2016-12-9 23:58

正是如此。
件電器斷電再開d setting會reset晒。
所以插蘇時間掣唔多啱使。

百零蚊既搖距IR 都貴?!
3K 發表於 2016-12-9 21:23

邊度有百零蚊?ching有介紹嗎?
我冇其他電器要控制,所以最好平平地一舊水內解決就最好,我件小電器只係幾舊水,太貴就妹仔大過主人婆。

另外見話可以DIY 插IR LED落手機headphone jack,然後手機裝個app扮遙控器。但呢個方法就冇學習功能,唔知扮唔扮到本身個開關機signal,而且個app唔知做唔做到定時開關。 ...
kaijinx1 發表於 2016/12/9 21:16

DIY 個 WinLIRC audio receiver,以及發射 IR 的 Headphone jack,用錄音方式去錄取遙控訊號,將它轉做 Wav 檔,用手機定時播放個遙控 Wav 檔。

www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=146&tid=1925091

不過開著部手機就係為了遙控一件電器,是否更浪費呢!?

邊度有百零蚊?ching有介紹嗎?
我冇其他電器要控制,所以最好平平地一舊水內解決就最好,我件小電器只係 ...
kaijinx1 發表於 2016-12-10 02:04

100樓下應該得小米
https://detail.tmall.com/item.ht ... e27b&abbucket=6