我都電視機仲有冇得救

話說我部電視用左好幾年( JNC SST-37H1, NOT IDTV). 近來試過開唔到機, 但開開下又著番

點知上星期屋企停電, 之後就壞左了

按面板既開關時, 紅燈會閃一閃 (正常是長著)

請咁多位高手解答一下

扔左好浪費. 所以拆開看看

其中中間既板電容谷起, (箭咀位置)
會唔會因為咁開唔到機??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

膽機 or LCD/Plasma?
牌子 and Model no.?

膽機就不建議整啦。
LCD/Plasma 就先睇下塊供電板。

Ooops~~~~
剛才回 Post 時未見到 2# 的相。

既然見到供電板上有電容漲起,就試下先換了這幾個容吧。

以下涉及帶電測試,例牌講聲,如果無電子安全意識就不要搞!
另外睇下塊板上有無 Label,尤其係近輸出的一排線,有無註明每條 Pin 的電壓,如果有就度下電壓,睇下同 Label 的數值相差幾遠。

膽機 or LCD/Plasma?
牌子 and Model no.?

膽機就不建議整啦。
LCD/Plasma 就先睇下塊供電板。 ...
C_Law 發表於 2016-12-12 20:53

LCD 來, POST 左供電板既相啦,
JNC SST-37H1

回覆 3# C_Law

THANKS
如果要搵人換, 貴唔貴架?
邊度可以整?

搵人換唔平,師兄有心想再睇建議自己來,抄低電容值自己去執啦
否則買過部仲好

買過部啦,無謂因少失大

如果仲係光管背光機種,真係可以考慮換新機,依家led機種會慳電好多,三五七年慳到嘅電費都唔少

有鷄又有換電容經驗,換晒啲電容都係幾十。
出面叫人換就30~40蚊粒,但人地只係換電容唔會包整好。
無雞係手又唔值俾人整,淘塊電源板,一百幾十。但壞左其他野都係無用。就算電源問題,你又要信佢啲電源板質量,因為多數都係返修板黎。

自己識整就整,唔識整就買過部好過。

揾大夫或自己操雞換電容手術,醫返機會係9成。
淘LED燈管+電源板套裝,自己換供電部份,醫返機會係9成。