電線捲成一綑係咪真係會著火?

https://www.soft4fun.net/how-to/ ... stoarage-tidily.htm

傳聞係咪真?請各DIY 高手解答 thx!

tak7110 發表於 2016-12-14 00:54

條片應該好耐下,以前電線規格無咁嚴,絶緣防火要求無而家咁高,捲成一綑通電,銅線發熱散唔到,加上絶緣破損,真係會著火。

經常見到有插頭夾住呢張紙來用,我都覺得有危險!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

經常見到有插頭夾住呢張紙來用,我都覺得有危險!
kswong8d 發表於 2016-12-14 09:13

不過呢張紙上面又冇寫要移除先用

香港潮濕,如果呢張嘢濕咗咪有几會短路。雖然一般插頭㡳部係膠,但夾張紙係中問總覺得有問題!

tak7110 發表於 2016-12-14 00:54

電線卷埋用真係會熱D

我有一卷brennenstuhl有轆插頭延長

後面張標籤寫卷埋時只能行4A(有熱保護)
完全拉出時可行13A

香港潮濕,如果呢張嘢濕咗咪有几會短路。雖然一般插頭㡳部係膠,但夾張紙係中問總覺得有問題! ...
kswong8d 發表於 2016-12-14 10:39

如果真係濕, 佢有微小電流通過, 但電阻大, 又會發熱.. 自然又會乾..
乾左又唔會熱.. 正常就冇事, 用耐左會黃黃黑黑咁囉.

香港潮濕,如果呢張嘢濕咗咪有几會短路。雖然一般插頭㡳部係膠,但夾張紙係中問總覺得有問題! ...

好多人唔捨得拆喱張咭紙的,以為保護貼,我就一定拆走  

雖然我都覺得有問題, 多張野可能搞到接觸不良,每次見到呢D我都拿走

係因為电線捲成一扎变身為線圈。通上交流电就变成火牛,或电磁爐。但係又唔使咁驚,因為要好大电流或好多圈先有效果。