乜WIFI天線有分2.4G / 5G架咩??

請問WIFI天線有冇分2.4G / 5G ?? 定跟本一樣?

好似WIFI天線, 高清天線, 3g/4g天線......以天線來講係咪其實根本一樣? 只睇個DB增益, 同接頭分別??

謝謝

點會一樣,頻率高低唔同設計。

點會一樣,頻率高低唔同設計。
LKF 發表於 16-12-2016 14:48

師兄, 可以大約解釋下嗎? 想了解了解

有幾種
1.淨2.4G
2.淨5G
3.2.4G+5G(同一條天線可發射2.4G+5G)

而家雙頻ROUTER居多,而雙頻ROUTER多數用2.4G+5G天線

不同既頻率要用唔同的天線,正如樓上所說
如果唔識就唔好亂配天線,最好用番原裝
因為出面買的天線你唔會知道佢乜質素,乜頻率,乜特性,除非自己有條件測試

不同既頻率要用唔同的天線,正如樓上所說
如果唔識就唔好亂配天線,最好用番原裝
因為出面買的天線你唔會知道 ...
lunxg 發表於 16-12-2016 14:59

wifi天線係咪複雜過車內收音機或家居高清天線?

以前見d收高清天線..同d wifi增益線見佢差唔多所以咁問咋.... sorry

唔複習,只不過長度有要求。

個頻高一倍你話有咩唔同!
長短波條天線都有分別.
不過從外表未必睇得出.

wifi天線係咪複雜過車內收音機或家居高清天線?

以前見d收高清天線..同d wifi增益線見佢差唔多所以咁問咋 ...
惡魔城城主 發表於 2016-12-16 15:25

其實天線分好多種

鞭型天線(WIFI,手提無線電), 魚骨天線(電視),環型天線(收音機),蘑姑天線,大至衛星果D碟型天線

種種結構都好大分別,唔淨止增益有分別。

因為篇幅太長,我又未必100%講得啱

有興趣就自己GOOLE下

可參考呢條LINK
http://www.antenna-theory.com/antennas/main.php

其實天線分好多種

鞭型天線(WIFI,手提無線電), 魚骨天線(電視),環型天線(收音機),蘑姑天線,大至衛星果D ...
lunxg 發表於 16-12-2016 16:26

因為果時表面睇d室內電視天線(即係冇大廈公共天線用)同d wifi增益天線(拉遠個位)格式好似, 內裡唔知

謝謝你解釋