擴音機燒fase

壞知前  有時個喇叭有d跳動聲  ,頂多左一個月知後無啦啦壞左!
睇下d fuse 燒左  佢寫250v  

去左樓下買粒250V 5A fuse   一上電有燈著旦又燒左!是我的火牛壞嗎?
定係要0.6afuse先得

e家用緊藍牙喇叭 長插電  一樣有d跳動聲    ,係唔係我有電器漏電

粒fuse 寫   t7al 250v                  無A數   200mm x50mm
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應该上旧fuse張图。表面有寫规格。

壞知前  有時個喇叭有d跳動聲  ,頂多左一個月知後無啦啦壞左!
睇下d fuse 燒左  佢寫250v  去左樓下買粒250V 5A fuse

你所講燒了的 Fuse 係指方腳插蘇頭內的 Fuse?還是相中 Fuse 座內的 Fuse?
你買普通插蘇頭內的 Fuse!?

睇相,Fuse 座右下角的 Label 寫 T1AL 250V,應該係 1A 的 Slow blow fuse。同一般裝插蘇頭內的 Fuse 的特性不同,不能掉亂用。

普通 Fuse 一過定額 A 數就會好快燒。但 Slow blow fuse 要超過定額 A 數兼夾持續一段時間先至會燒,例如一些電器在 Power-on 的一刻會扯一下好大電流,但之後持續用細電流,就需要用 Slow blow fuse。如果原本設計係要用 Slow blow fuse 而你換普通 Fuse 入去的話,好大機會係一開即燒。

相中 Fuse 座內的 Fuse

我換左粒  f5al250v  又燒左!   佢原本粒fuse 寫 t7al 250v
係唔係a數過大都唔得
我用錯 fuse 係燒左 粒fuse   定入面都燒埋

慢斷保險絲  正常有無工作 壽命  !我部機用左成6,7年

回覆 5# 06247703

問下音響领域的師兄

部機已經寫咗,用電量最高得0.6A,而正規係用1A fuse,舊嗰支7A好明顯係之前已經用錯。

雖然slow blow係冇咁快燒倒,但原廠1A而用到5A/7A高咁多倍(支7A已經係slow blow),部機冇事的話唔係咁易燒倒條fuse,睇係呢隻喇叭都唔會大火數得去邊。

而且燒得fuse,唔一定係條fuse有事,而係部機有事,況且已經換過一條,換乜fuse都唔會整好部機。

假如用唔用喇叭都有"跳動聲",咁即係個聲源問題,唔關喇叭事。

Fuse marking解釋:
https://www.youtube.com/watch?v=19Sf0CIZB9A

多謝意見

我換左粒  f5al250v  又燒左!   佢原本粒fuse 寫 t7al 250v
係唔係a數過大都唔得
我用錯 fuse 係燒左 粒fuse   定入面都燒埋

慢斷保險絲  正常有無工作 壽命  !我部機用左成6,7年 ...
06247703 發表於 2016/12/17 00:04

奇怪,機身 Label 係 1A,但你話粒舊 Fuse 係 7A。部機以前被人整過?

至於工作壽命,我舊年夏天整過部 VHS 錄影機,換過粒 Slow blow fuse,雖然粒 Fuse 係燒了,不過問題出自入面個 Switch mode power supply 的大電容及有粒 FET 的燒了,並非因為 Fuse 老化而燒 Fuse。我估粒 Fuse 本身工作壽命應該都好長,起碼當時我部機已經 7x24 開了 10+ 年。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2212756

Fuse marking解釋:
https://www.youtube.com/watch?v=19Sf0CIZB9A ...
wyhui5124 發表於 2016/12/17 13:33

好有用!Thanks~~~~

我部機 Zenix zt551  5.1  當年信用卡禮品!應該出左14!自己個部壞左,搖控收唔到,知後2手買左部 都有6,7年,當時貪佢5.1 又有得3 個input 轉聲道又唔洗買部amp 咁大舊!

我真係 7x24     6,7 年都有!我見部機暖暖地無理佢,又無power off個大制 ,搖控又得sleep mode!佢結sleep mode 都無用!