[教學] 同軸線其實係咪..............

部av m機,想試下用同軸線去接電腦聲,其實所謂同軸線,同唔同屋企接電視牆身果條天線?果條都好似又係叫同軸線.............係果頭唔同,其實係咪可以自己配個蓮花頭插頭,用番電視果種線就得?

拿條紅白線試下先,好聲才再換。天線可用。

回覆 1# xxmartin

同軸線簡單講就喺一芯一網嘅轉輸線.
至於另一個能否用電視天線嘅同軸線做音頻線, 可以話"得", 又可以話"唔好", 因為同軸線有分ohm數嘅..
電視天線用嘅同軸線喺75歐, 音頻多用50歐.

如果你接電腦聲卡用BNC接頭嘅, 就用75歐線, 用RCA接頭嘅就用50歐線..
但...咁短距離, 隨便攞2條線掟埋都會响嘅..

擴音機所講嘅"同軸線"亦可以係S/PDIF數碼輸出用嘅同軸線。實際上,用普通RCA音頻線連接便可。

擴音機所講嘅"同軸線"亦可以係S/PDIF數碼輸出用嘅同軸線。實際上,用普通RCA音頻線連接便可。 ...
ckshum 發表於 2016-12-22 14:21

用普通紅白線當spdif 同軸線嚟用,真係未諗過!  不過D聲會差幾多呢?

用普通紅白線當spdif 同軸線嚟用,真係未諗過!  不過D聲會差幾多呢?
路人乙 發表於 2016-12-22 15:53

唔係當, 人地根本係預你咁用
btw, 紅白線都有靚野

唔係當, 人地根本係預你咁用
btw, 紅白線都有靚野
KinChungE 發表於 2016-12-22 16:09

http://cablesondemandblog.com/wordpress1/2014/03/06/whats-the-difference-between-50-ohm-and-75-ohm-coaxial-cable/

事實上係"當",唔係預你咁用。
紅白線(模擬Audio)係50 ohm,SPDIF(數碼) 同軸/BNC係75 ohm。
呢個唔係靚唔靚線的問題。

紅白線(模擬Audio)係50 ohm,SPDIF(數碼) 同軸/BNC係75 ohm。
呢個唔係 ...
edgeyim 發表於 2016-12-22 17:15

應該用黃色Video線

呢個唔係 ...
edgeyim 發表於 2016-12-22 05:15 PM

上面有位師兄話,家用入牆電視用既"天線"都係75 OHM咁係咪其實都係依家同軸線?同一樣線只係插頭唔同?問到依家都好似無人比到答案............. ><