日本燒烤爐改接220V

是咁的,我手上有隻日本燒烤爐,我想喺香港用
隻爐100V 50/60Hz 850W
拆機睇應該係resistive load就咁接電
發熱圈度到12Ohm

最理想當然係買火牛220V->100V先用啦
但成850W 淨係隻火牛都好貴好大隻
resistive 發熱 load應該唔洗點理waveform
我諗緊可唔可以做d簡單改動令到220V都用到佢
例如話最老套嘅triac diac dimmer
鍾意嘅話加埋VR扭火力

唔知各位ching有無d好提議?

如果係純機械式開關, 可以加粒DIODE/rectifier就得.

8.5A @100V, 行220V+DIODE都會超10%功率. 粒整流子又要散熱.
用TRIAC可能好D, 但要有足夠儀器調較, 否則OVERLOAD又好快燒機.

日章工業 DE-200 2000W

如果係純機械式開關, 可以加粒DIODE/rectifier就得.

8.5A @100V, 行220V+DIODE都會超10%功率. 粒整流子又 ...
jwong852 發表於 2016-12-23 19:36
出post前我計過加diode 唔得
加diode Vrms變155V
155V 12Ohm 成13A
跳制

日章工業 DE-200 2000W
0___0___0 發表於 2016-12-23 19:36
今日行鴨記就係想搵呢隻野
唔見有

淘宝1000w 220to110v, 連運费大约100港纸,但可能好快打柴!
有成850w, 唔用火牛真係念唔到其他方法,希望高手們指教人

是咁的,我手上有隻日本燒烤爐,我想喺香港用
隻爐100V 50/60Hz 850W
拆機睇應該係resistive load就咁接電
...
Motti_sir 發表於 2016-12-23 19:24

既然已拆機,上圖比師兄們睇啦,起碼大家唔駛估。

利申:電盲。

買多一個一模一樣既燒烤爐串起黎用相信平過買隻降壓牛, 兩個爐一齊用效率奇高算唔算係另一個辦法.

講嚇笑唔好當真.

今日行鴨記就係想搵呢隻野
唔見有
Motti_sir 發表於 2016-12-23 19:46

日本森林有

既然已拆機,上圖比師兄們睇啦,起碼大家唔駛估。

利申:電盲。
高登阿伯 發表於 2016-12-24 03:07
諗住買到火牛所以拆左又砌番
同呢個差唔多,只係外型唔同
都係ac經開關直到發熱圈