[操作疑難] USB W數問題

我係TB買左個USB吸塵機,用落好方便但我嚴佢唔夠勁
一般USB只係提供到5W,而iPad 跟機個charger係10W的
如果我駁個USB吸塵機去10W iPad charger,係咪會比普通既USB 5W charger 快一倍呢?

唔會

唔會
孤兒仔 發表於 2016-12-24 05:02 PM

點解呢?我估個吸塵機唔會有chip去控制個input W高唔高過5W吧?(iPhone就會)

你何不直接試下

你何不直接試下
孤兒仔 發表於 2016-12-24 05:19 PM

我有,但我分唔到…
感覺上差唔多

一般USB只係提供到5W
清仔 發表於 2016-12-24 16:33

一般 USB 2.0(例如主機板上的)只係最多提供到 500 mA。
5V x 0.5A =2.5 Watt

如果我駁個USB吸塵機去10W iPad charger,係咪會比普通既USB 5W charger 快一倍呢?
清仔 發表於 2016-12-24 16:33

火牛係供應電源;火牛上的功率數字係上限(最多供應多少)。
前提係你個吸塵機設計上食幾多電。

我有,但我分唔到…
感覺上差唔多
清仔 發表於 2016-12-24 05:22 PM

你想佢大力D,去淘條USB升壓線應該可以加強一些,5~12V 廿蚊唔使

回覆 6# BEpsilon

係… 市面比你差電話果d係 1.5-2.1A
佢話就話係吸塵機,其實只係一個經USB囉電既風扇,無野control佢,其實比幾多就食幾多?

你想佢大力D,去淘條USB升壓線應該可以加強一些,5~12V 廿蚊唔使
孤兒仔 發表於 2016-12-24 05:29 PM

反而係睇V唔係睇W?

USB 火牛為  voltage source 唔係 current source

via HKEPC Reader for Android