日本風筒

朋友在日本買咗一個風筒,見電壓是AC110 1200W 50/60Hz,香港是否不合用?
如要使用應該買什麼才可用?
請各位大大幫忙解答!

正常係230V野係110V環境係會降低性能,即係110V電壓環境下開230V野,係同一個電流量可以輸出下,等同得返500幾W可以用到(P=VI),即係你吹係可以,但係點吹都好似無咩力,唔夠熱咁
相反,110V野用係230V野會"爆炸",原因:供電電壓過高(同一個電流下已經輸入兩倍火數,電路根本無法承受.)
你需要一個好承受12A以上嘅110-220變壓器先可以應付,呢層小弟無咩研究過,勞煩其他ching解答下
btw,點解要買日本野?
仲有,呢類機有時都有切換電壓嘅功能,你自己搵下有無

呢版都經常有人問變壓器,可以參考呢個post:
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 30&pid=33716689

個風筒1200W,預鬆啲應該買個1500W變壓器。不過,個變壓器分分鐘貴過個風筒

回覆 3# 清仔

呢篇嘢好唔專業喎:
Q4:買一隻2000W火牛咪可以用盡所有電器?
A4:理論上可以,不過長遠來說很傷電器。所以最好選擇接近電器電壓的火牛。

其中一條問答連功率同電壓都分唔清

掉咗佢

回覆  清仔

呢篇嘢好唔專業喎:

其中一條問答連功率同電壓都分唔清 ...
ckshum 發表於 2016-12-26 18:00

呢篇野真係有啲害人,...如果用吸塵機2600W, 插去呢篇野話"2000W可以用盡所以電器"...

點解高火數110v電器唔岩香港。 都仍然要買返香港用。

點解高火數110v電器唔岩香港。 都仍然要買返香港用。
suiyan 發表於 2016-12-27 19:27

並非所有人都對呢方面有研究...

回覆 8# suiyan

同問!   
耐不耐就看到這類問題!      尤其對電不懂的人, 最中意買!  都幾牙煙!