[操作疑難] 救助: 跌左部電話落洗衣機桶條隙。 已解決

太大意將部電話放在冼衣機邊,點知唔小心部電話跌入洗衣桶條隙內(第一幅圖),

用電筒照勉強見到電話芳容(第二幅圖)。請問各位怎可以取回?。謝謝你們!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

太大意將部電話放在冼衣機邊,點知唔小心部電話跌入洗衣桶條隙內(第一幅圖),

用電筒照勉強見到電話芳容 ...
Hui2047FR 發表於 2016-12-30 00:37

圖二 紅框上面果個蓋可以除

關上滾筒蓋 將那位置轉到向上 應該可以睇到個扣

撥開個扣 再轉返向下打開滾筒蓋 果舊野可以攞出嚟 (睇到下面)

全部呢類洗衣機都大同小異

用了兩個方法,由於工具材料不合適,結果失敗。
第一個方法用鐵絲造成一個义兜,將部電話兜出來。 因為家中的鐵絲大粗,轉灣困難,放棄了。

第二個方法用魚線套住個電話,由於太幼,操作困難。

明天打算去五金店買絲一些鐵線造第一個方法。

平時洗衣機唔用。。 要好似圖2咁樣打開。。 就唔會趺野落去。。。

你只有爆開底果果膠蓋, 睇下可唔可以有方法定住果電話貼實係桶底。。。 然後轉番出來。。。

回復 1 #Hui2047FR
不如試下用磁石 ,  喇叭果隻睇睇 ,  

via HKEPC Reader for Android

用了兩個方法,由於工具材料不合適,結果失敗。
第一個方法用鐵絲造成一個义兜,將部電話兜出來。 因為家中 ...
Hui2047FR 發表於 2016-12-30 00:58

圖二 紅框上面灰色果舊膠可以除

關上滾筒蓋 將那位置轉到向上 應該可以睇到個扣

撥開個扣 再轉返向下打開滾筒蓋 果舊野可以攞出嚟 (睇到下面)

全部呢類洗衣機都大同小異

洗衫有時會有啲野跌咗落去 個設計係可以預你執得返

個滾桶舊膠背面係咁樣,拆來無用。

用磁石方法,因滾桶與電話有2-3mm距離,用上五粒完全無作用。 舊磁石又不能通過條隙,不能直接與電話接觸。

倒轉部洗衣機,唔知得唔得.

在再此多謝大家熱心幫忙,我部機滾桶內舊「洗刷膠」裝置有四粒鏍絲上緊,可惜沒有六角批,否則折了就可用磁石。[img][/img]

倒轉部洗衣機,唔知得唔得.
oystercake 發表於 2016-12-30 01:19

師兄你天生神力,佩服!