鋁假天花板要水線?

請問浴室鋁假天花板用超薄led燈, 外置火牛, 只有火同中線, 沒有水線, 天花板有無須要連接水線去水喉?

不需要駁水線!

LED隻鐵殼牛要, 膠殼唔駛, 無殼都要<<<有錯請指正

金屬天花
電力條例,需要做(等電位)

請問浴室鋁假天花板用超薄led燈, 外置火牛, 只有火同中線, 沒有水線, 天花板有無須要連接水線去水喉? ...
ANWKLO 發表於 2016-12-30 11:57

跟足電子條例的話一定要接地/水線

回覆 3# ken_nx
這種燈

回覆 4# only

水線要幾粗mm2?

只要系金屬物件就要水線
天花用鋁,或鐵窗也要有水線,吾理你絕緣度,水氣數值有幾靚

可以吾洗水線情況
超低壓供電
隔離變壓器供電
雙重絕緣的用具

正路4mm水缐

為何室內燈線路唔一定需接駁水線,駁水線其中一個原因係盡量避免因固定電力裝置金屬外殼漏電而產生觸電危險,如一般情況下(無用工具)都唔可能觸及該電器金屬殼時,觸電危險就接近零,所以有離地高於2.25m的電器就唔一定需接駁水線的條文,故室內總掣箱MCB引出的電燈線路亦無需經漏電斷路掣(水氣掣)。
如個假天花離浴缸企人面有3m高,就算與無接水線LED燈外殼有連接,都唔一定要接水線,但如該高度少於2.25m,就算盞LED燈金屬外殼都要加接水線及經水氣掣保護。

另有關固定電力裝置附近的非電器金屬物件的〔等電位接駁〕->d電燈師傅都將果類叫做水線,有兩個條件才需要接駁:
(1)該金屬件與固定電力裝置(如光管,抽氣扇等)距離2m內
基於一般人兩手伸張長度少於2m,如距離多於2m,絕少人能同時觸及兩者
(2)該非電器金屬件於最惡劣情況下(如於浴室的最高濕度下)對地電阻少於45k〔2009年前是21kΩ,新例源自: IEC60479-1:2005計算
R=225V/5mA-775=44225Ω大約775Ω為手對手5%最低電阻人士
新例視人體手對手安全電流為5mA,舊例視人體手對手安全電流為10mA〕
基於以上條件,你個浴室鋁假天花都好可能要接〔等電位接駁〕電線(因與LED燈距離唔會>2m,至於最大濕度下對地電阻會否>45k,睇黎唔敢肯定。

至於接駁導體大小,以單芯PVC銅電線(俗稱黃綠水線)導體截面積不少於2.5 sq.mm,無護套(裸銅線)最少用4 sq.mm,而LED燈的供電線路(L線)需經水氣掣保護,否則就算接上地線,如有輕微漏電,個MCB唔會跳卻會有觸電危險。

聲明:我唔係專業或有牌人士,只係分享所知,好讓大家討論,有錯請隨便更正,讓小弟多多學習。各師兄若有興趣多了解可往機電署網站查看有關〔等電位接駁〕的COP

回覆  ken_nx
ANWKLO 發表於 2016-12-30 14:05

你支燈係金屬 就要水線 外露既水線最小要用 4mm

如果要啱例 假天花又要 金屬燈又要