[測試] 上網modem/router加風扇散熱

上網modem/router有個USB位,機頂又有散氣孔...
簡單加個6cm嘅靜音薄身(1cm)USB散熱風扇(12人仔已包國內郵,之前淘開嘢順便買埋)去將機身内嘅熱空氣抽出嚟

實測用電少過0.05A,唔會太增加火牛同機身嘅loading

未加前機身手感有D熱,加咗之後直情涼浸浸
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好構思
但可能會嘈左,同埋7X24咁開風扇,我諗加返個溫度FUSE好D,冇咁易火燭 ...
1號閒人 發表於 2016-12-31 18:49

我買嘅喺靜音風扇,實測真喺幾靜,離遠小小已經聽唔到聲
我有timer定時on/off 部 modem/router,唔會7x24着住部機

溫度FUSE都好主意,唸吓可以點加先

咁細 loading 嘅 fan 真的有機會火燭嗎?百萬分之一?

請問師兄怎樣取電?

請問師兄怎樣取電?
simontang 發表於 2016-12-31 18:59

風扇(用5V DC)買番嚟己經喺USB插頭, 上網modem/router有個USB位, 就咁插...
Timer off 咗機身電,風扇就自動off埋

Asus 的Router應該加下抽風!

比我通常拆殼加/換塊大HS先
吹風扇是最後著

比我通常拆殼加/換塊大HS先
吹風扇是最後著
TH30 發表於 2017-1-1 11:28

同意,之前有另一個router都喺咁做,拆殼加HeatSink
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2326029

不過今次嗰個喺ISP提供嘅modem/router,所以選擇唔拆機,免得自找麻煩影響正常上網