[操作疑難] (已解決, 謝謝)大廈對講機唔響, 想自行維修, 想請教大家.

大家好, 家中的對講機, 每次下面按上來, 都不會響, 管理處外判報價就成部換又貴, 想試下自己攪...

做了點測試, 下圖中的對講機, 當下面按上來, suppose 會有鈴聲, 好大聲, 但宜家無聲, 只係感到少少震, 打開蓋見到右下角部件(有個銅蓋), 有線圈, 感到佢震, 但打不響個銅蓋, 所以無聲, 於是用他錶量下, 平時0V, 下面按上來,會有8.9V電到... 我推測是下面響鈴壞了...

想請教下大家:

1) 看到響鈴零件上寫了12V, 我把它接了一粒12V電池(L828A27), 沒反應. 我相信它真的壞了.... 請問大家如果想買這零件, 它叫甚麼名?
2) 電壓只有9V到, 不知是本身就是9V, 還是老化了... 如果我買了同樣的12V零件, 不知能否推動... 會否有另外方案? 例如一些可以接受6-12V, 又夠大聲, 又夠細件放入去的零件代替?

DHL 成日都唔打電話, 無人應就ZIP紙入信箱, 好費時失事, 好想快點攪番好佢.. 先謝謝大家指導

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

去鴨記買個12V蜂鳴器試試。去淘Xsearch個樣。

老爺機.
係肯部機壞?
出面D線路斷左都有可能.

去鴨記買個12V蜂鳴器試試。去淘Xsearch個樣。
lnchu 發表於 2017-1-2 16:38

唔該晒, 我試下找... 謝謝

老爺機.
係肯部機壞?
出面D線路斷左都有可能.
trustme133 發表於 2017-1-2 16:41

是的, 都幾肯定, 因為只係唔響, 傾計, 開門個D完全無問題.. 而且CALL上去時用他錶度到電到...

回覆 5# wheno

線圈個舊好難搵,唔記得叫咩名.
可能要改電路先掂.

有少少聲既就用張沙紙(散)下果塊鐵片,(散)入面果個位
如果都係唔得既搵個屋企人係下面按你個單位,按住個收線制,用他錶他下個線圈果兩點有幾多V電壓,個電壓會一高一低

有少少聲既就用張沙紙(散)下果塊鐵片,(散)入面果個位
如果都係唔得既搵個屋企人係下面按你個單位,按住個 ...
NIGO仔 發表於 2017-1-2 18:54

多謝師兄指引, 散左都係唔得,
另外電壓已度了, 0V> 9V> 0V, sine wave 咁上落,  明天試下買蜂嗚器, 如果響我都滿意了... 不用一定要LINLIN聲

回覆 8# wheno

C兄 試多樣野喔 ,按你個單位,按住個收線制,響果陣試下用隻手指按住個鐵片,睇下有冇改善

你肯定係 dc ,會唔會係 ac
有啲電話震鈴係 ac