[請教] 想將天花燈槽換晒 LED T5 燈管

https://s.taobao.com/search?q=LE ... 0170104&ie=utf8

我見TB有好多 LED T5 燈管, 但吾知啱吾啱香港用?
所以想請教一下大家 :

1) 呢 d LED T5 燈管會吾會一粒燒左就成條冇光?
2) 如果天花燈槽5米長, 應該買5條1米燈管, 定買10條0.5米燈管好d ? 兩者光度會有分別嗎?
3) LED 燈管壽命係咪比普通燈管長好多?
4) TB 有邊隻牌子"性價比"較好? 我只係聽過OPPLE同佛山照明...
5) 用集運送落黎香港會吾會好易碎?
4) 香港買會吾會貴好多 ?

剛剛買了16支,色温Ok  !
貪佢係香港上市公司,之前買過 "圓餅"天花燈,
用了差不多2年,touch wood  都無事 !
國內包郵,所以用集運,但最好用中通,長度限製170cm .
其它問題唔識答 !
https://detail.tmall.com/item.ht ... ies=122216547:10122

1)no, 應該行parallel
2)光度一樣, 5米長唔好咁盡, 因為1米支嘢可能長少少, 加起上嚟會頂
3)yes
4)買咗nvc(雷士), so far so good, 雙12買~19人仔一支1M
5)吾會碎因為係全膠, 但網評話買太少可能會彎, 睇賣家點pack比你,上次用官方集運20條都完好, ~5kg
6)大6 2x人仔, 鴨記$7x-$8x

換其實好易, 因為都係plug and play
最好唔好用私集, 好大機會收體積重

回覆 2# thomasfw

回覆 3# appiah

Thanks !
啱啱見有特價,
買左幾支, 希望成功啦~

Yours is Opple not NVC !

Yours is Opple not NVC !
thomasfw 發表於 2017-1-5 14:56

係呀~ 有問題??

其實用開 普通 4呎40W 光管一支;
如果轉用 LED 燈管;
要幾多W;
先差不多光呢;
又會不會用小左電;
近年周街都是LED 燈;
同燈管;
但好像燈管未能做到同 W數光管一樣光;
要用多支;
計落用電好像差不多

T5想轉LED
唔好買淨一支管果種
要買連支架一體化果種
(反正支架其實都係損耗品唻)
最大好處係幾支駁埋果陣
唔似原本光管咁 駁口有一截無光

雷士14w用左2年,so far so good, 又唔多覺有光衰。其實買咩都係運氣。建議你淘多一支備用。

via HKEPC Reader for Android

其實用開 普通 4呎40W 光管一支;
如果轉用 LED 燈管;
要幾多W;
先差不多光呢;
又會不會用小左電;
近年周街 ...
aazz 發表於 2017-1-5 15:21

我就淘咗 T8一体化 1.2 米 LED 光管 18W

換咗之後 覺得同以前 4  尺螢光管  差唔多光度 電力慳一倍