補牆問題

年近歲晚,想修補下屋企D牆,但新手一名,希望各位師兄教下我點做

請問裂痕係咪可以用沙紙磨下佢,之後再用玻璃膠或牆之寶補返再上油?又想問問另一個牆角崩左,可唔可以用牆之寶補返架?謝謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

參考舊貼:
新手批灰>買現成灰問題

樓主不妨睇埋 Youtube 上的新材料做法, 好多都以環保為主, 小味, 但未必耐用.

e.g:
https://www.youtube.com/watch?v=it8PhMJqT34
https://www.youtube.com/watch?v= ... H0SpO-n3ed0cifd9m_l

年近歲晚,想修補下屋企D牆,但新手一名,希望各位師兄教下我點做

請問裂痕係咪可以用沙紙磨下佢,之後再 ...
XdanX 發表於 2017-1-6 10:01

下圖牆角位 先鑿開附近既灰 用英泥補返隻角 先再批灰

補英泥唔好批到同牆身平 要凹小小 留返比批灰時舖平

下圖 用漆剷刮開裂痕附近既灰 先再批灰

下圖牆角位 先鑿開附近既灰 用英泥補返隻角 先再批灰

補英泥唔好批到同牆身平 要凹小小 留返比批灰 ...
別問我是誰 發表於 2017-1-6 23:14

想問下係咪一定要用英泥架?用牆之竇得唔得架?

睇過D文章英泥係要幾隻野溝埋黎開,怕溝既份量唔準‥‥

睇過D文章英泥係要幾隻野溝埋黎開,怕溝既份量唔準‥‥ ...
XdanX 發表於 2017-1-7 11:25

英泥只溝沙 再加水就得 開得太稀可等佢乾些小再用

點解用英泥 因為乾咗夠硬

睇過D文章英泥係要幾隻野溝埋黎開,怕溝既份量唔準‥‥ ...
XdanX 發表於 2017-1-7 11:25

買預製英泥砂漿, 乜都唔使溝, 淨係加水就用得, 襟用好批防水性好 ...

愚見認為牆角用普通五金店現成補牆灰可了,這類野干了會收缩,隔天補多一次可了,至於內牆角可以用泥膠,No More Gap,隔二天收縮再補一下

用水泥做底,面一樣要用翻批灰,第時一樣有機會會撞崩,覺得用水泥係多此一舉。

我家幅牆新年前都要搞掂佢!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見到呢個POST
提醒左我星期六  日 都有野做了