[操作疑難] 大水筒+潛水泵 模擬自來水水壓?

是咁的, 公司有d產品要用到自來水
但公司無辦法拉條自來水水喉, 所以想整個大水筒 + 潛水泵黎模擬自來水
問題係行鋪頭見親d 泵都係寫120L/min咁, 就唔係網上寫自來水spec係"最少20磅"咁樣
請問各位ching 有無咩計可以模擬到呢個"最少20磅" o既水壓呢?

你要試漏水定要試水 flow 住咁行?

前者, 買部有加壓水壓計就得

你要試漏水定要試水 flow 住咁行?

前者, 買部有加壓水壓計就得
belleville 發表於 2017-1-11 17:26

有水流住咁行, 類似推一部飲水機咁

p=ρgh
即:压强=密度×重力系数×高度(即扬程)
用Google Search 吓, 個水泵有寫個揚程

個水泵通常有兩個數, 1個flow, 1個pressure
但係都係計唔到數, 要拎埋pump curve

是咁的, 公司有d產品要用到自來水
但公司無辦法拉條自來水水喉, 所以想整個大水筒 + 潛水泵黎模擬自來水
問 ...
Motti_sir 發表於 2017-1-11 16:24

將個大水箱裝上天花 (裝越高水壓越大)

再駁水喉嚟用 流落嚟既水 我估可能都有 20 磅

個泵將流咗落嚟用剩既水 抽返上去水箱

咁做法 個泵唔駛長期開住 下面水盆裝夠水位 先抽返啲水上去

將個大水箱裝上天花 (裝越高水壓越大)

再駁水喉嚟用 流落嚟既水 我估可能都有 20 磅

個泵將流咗落嚟用 ...
別問我是誰 發表於 2017-1-11 20:38

樓底要14m先有20 磅

樓底要14m先有20 磅
0___0___0 發表於 2017-1-11 21:04

咁 如果水箱 6X6 呎 高4 呎 裝滿水 壓落嚟啲水 又夠唔夠 20 磅呢 

咁 如果水箱 6X6 呎 高4 呎 裝滿水 壓落嚟啲水 又夠唔夠 20 磅呢 
別問我是誰 發表於 2017-1-11 21:09

要睇個水箱擺幾高
距離出水口(高度)=壓力

別問我是誰 發表於 2017-1-11 21:09

4 呎水咪1.7psi