[操作疑難] 直立式陶瓷暖風機,請教修理問題 [更新在第二頁]

DELONGHI 既直立式陶瓷暖風機
上年買既
當時已經有問題但無拎去維修因為唔就地方又大件好難拎

個問題就係佢裏面應該有一個 DETECT 直立與否既感應器
正常情況下就係不直立,例如倒地既時候切斷電源,確保安全
直立既時候就正常工作

不過上年買左無耐呢個咁既 DETECTOR 已經神神地
要搖下部機,唔知點樣啱左唔再郁佢先工作
今年直情開幾秒就切電唔工作,搖極都搖唔到

想問下一般佢係點樣 DETECT 同埋
如果拆開修理係咪換 DETECTOR?

...想問下一般佢係點樣 DETECT 同埋
雪使貓女管家 發表於 2017-1-13 15:03

想問下一般佢係點樣 DETECT
用某些零件detect,有圖應該有人話到比你知,無圖就好難有人知。

師兄呢條問題好玄

一般都用類似下面的兩種開關, 都是利用地心吸力

第一種利用負重法碼將個微動開關壓下去, 當暖風機不是直立, 負重法碼不是向下壓而是向側壓, 微動開就不會打開
第二種是利用上面膠囊中的鐵珠, 當暖風機直立時, 鐵珠走到最底, 壓著微動開關打開, 暖風機打側時, 鐵珠不是在最底, 壓不到微動開關

(借圖一用)

DELONGHI 既直立式陶瓷暖風機
上年買既
當時已經有問題但無拎去維修因為唔就地方又大件好難拎

個問題就係 ...

通常用黎 Detect 暖風機是否倒地架最簡單係係機底有粒類似微動/開關掣之類, 部機壓下微動/開關掣, 暖風機就開, 相反則會斷電的!

有部Gemini 陶瓷暖風機, 風扇轉就好嘈, 有時會click實. 估計bearing壞左.
手上無bearing揸, 唔整就阻地方, 掉就可惜, 有無什麼建議?

通常用黎 Detect 暖風機是否倒地架最簡單係係機底有粒類似微動/開關掣之類, 部機壓下微動/開關掣, 暖風機 ...
sonycliepda 發表於 2017-1-13 15:52

一般都用類似下面的兩種開關, 都是利用地心吸力

第一種利用負重法碼將個微動開關壓下去, 當暖風機不是直 ...
peterma 發表於 2017-1-13 15:49

THANK BOTH 師兄
咁我拆開之後就睇睇邊款
然後直接換左個開關就 OK ?

佢可以工作幾秒之後先切電
如果係呢兩種,都會有可能有咁既情況?

佢可以工作幾秒之後先切電
如果係呢兩種,都會有可能有咁既情況?
...
雪使貓女管家 發表於 2017-1-13 16:09

可以。有MCU控制就得啦。不過,上面兩款制通常都係直接截電。如果有delay的,通常都係由底部嘅微動制傳送訊號到MCU控制開關。

今年直情開幾秒就切電唔工作,搖極都搖唔到
想問下一般佢係點樣 DETECT 同埋

以我自己修理經驗,你有可能不用換任何零件的。
詳情要等你拆開入面睇睇先知。

你要拆開睇睇個防傾倒開關係用邊種先知道能否維修,

以我自己修理經驗,你有可能不用換任何零件的。
詳情要等你拆開入面睇睇先知。 ...
BEpsilon 發表於 2017-1-13 18:54

ching想講樓主冇清隔塵網?