經過多翻資料搜尋去馬買油壓鑽, 但重有小問題....

經過多翻資料搜尋後

家用同比較平的都應係 BOSCH GBH 2-20DRE 多功能和夠全面
但係依家 GBH 2-20DRE 係咪只會有出杭州製做的了? (我唔係想求德國做, 但想知係咪假貨來姐....)
買得佢都係聽好多師兄講好耐用, 玩十年都唔係問題, 怕佢杭州做會唔會有師兄試過好快就死了.....

另外用來配通鑽咀就要買索頭, 我見BOSCH 的索頭都要150-160 元一個, 係咪買佢最好了? 定係是旦買都可以?

香港啲賣架撐舖頭(鴨寮街 新填地街 譚臣道 果堆)
個人覺得專登賣假嘢嘅機會不大
反正而家已經有一大堆山寨牌子去照顧low budget買家
如果係行貨的話會有保用證去填同寄 不過通常得三個月保用

個人經驗啲油壓鑽損壞
一係個膠殼跌或撞爛
一係個電子掣壞
最大機會係條電線近住機殼個位屈到啲芯斷哂
DIY用途就應該好少機會谷到摩打或波箱殘廢

索頭的話
就試下R唔R到舖頭送埋或者補少少錢跟埋
名牌貨就可能支鑽咀夾實後無咁易返鬆同甩出唻
又或者擺耐咗無咁易生鏽要落油擰返順佢
睇閣下講唔講究呢啲小問題

驚假野就去dealer度買(除非dealer都賣假野囉):
http://www.bosch-pt.com.hk/dealermap/hk/zh/search

另外,德國佬好早已經將生產外移,佢地最成功就係响外地生產都保持倒口碑

油庒轉外+索頭/用幾十蚊国貨就得
開心使用十幾年中。

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=5#detail

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

另外用來配通鑽咀就要買索頭, 我見BOSCH 的索頭都要150-160 元一個, 係咪買佢最好了? 定係是旦買都可以?
fai3600 發表於 2017-1-15 13:31

索頭 求其去間五金舖都買到 幾十蚊都有

BOSCH GBH 2-20DRE 同 Hilti TE 2-S 比較如何?
https://www.hilti.com.hk/drillin ... otary-hammers/r3683

BOSCH GBH 2-20DRE 同 Hilti TE 2-S 比較如何?
nganshiu 發表於 2017-1-15 22:58

貴2倍......
同心道高好多,家居冇必要
而且$2xxx已經可以用叉電

回覆 6# nganshiu

Bosch比較輕身,力度大家差不多,bosch多個安全波箱,如果兩者都是行貨,價錢又差唔多就hilti啦,hilti個售後服務幾唔錯

利申:冇Hilti架生,冇Bosch鑽

回覆 6# nganshiu

用過老世把TE 2
要向住鑽頭方向襟到比較大嘅力度
先會啟動錘擊
咁樣鑽落磁磚面同細窿會有啲問題

唔知TE 2-S係咪因為呢樣嘢
加咗精準錘撃功能入去

早兩日入屯門v-city上面住宅幫人鑽幾個6~8mm.
發覺新樓D牆(唔係主力)好“淋”;唔使用力就入晒.
鑽出黎既又好粉…好似唔係石屎咁...
真係充電鑽都應該夠做有餘……