吸塵桶改

吸塵桶改成兩頭蛇,將原來氣喉一開二,加上吋半膠喉配件,可隨意配搭,作不同用途。當用枱鋸時,可上下一齊吸。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個人因為將就剩餘物資
祇係用到吋二喉唻試造

諗住主要用唻挖水喉同燈喉坑果陣用
不過過濾粉塵嘅效果祇係一般
鐸緊使唔使再整多隻水濾桶

回覆 2# kanduki

我因為想加大吸力,攞走件隔板,發覺效果差不多,只是在机器起動時會帶起少量灰塵,(可能我中間條膠喉太長,正研究改善中)如果只吸木槺同鐵碎膠碎,似乎冇乜問題,但如果砂紙机之類出來的非常微細粉塵,我會改用有濾芯的吸塵機接駁分離桶,這樣粉塵會留在桶內,同時也避免有微塵噴出。

幾月前受樓主啟發,亦做了塵粒分離桶,亦設了分隔板,效果如樓主所言,不少塵粒仍吸去了吸塵機的隔塵袋。後把吸塵管口斜切,效果明顯改善,吸入的微塵大幅減少,隔塵袋的清理可等三四個月做。

回覆 4# water2015

用落自然知點改良,分享經驗是進步的方程式,你的組合可以上街搵食。

個人因為將就剩餘物資
祇係用到吋二喉唻試造

不過過濾粉塵嘅效 ...
kanduki 發表於 2017-1-18 21:38

出氣口在檔板下效果會不會好D?

出氣口在檔板下效果會不會好D?
nganshiu 發表於 2017-1-23 07:13

塊隔板嘅目的
推斷應該係隔住啲氣流
唔好打返起本來沉咗底嘅灰塵

不過下次有機會改良的話
可能加旋風筒或者做drop box+水濾式
工地有可能須要用唻吸水

個人因為將就剩餘物資
祇係用到吋二喉唻試造

不過過濾粉塵嘅效 ...
kanduki 發表於 2017-1-18 21:38