日本驅蚊燈改電壓

小弟係超級新手,忽發奇想想將之日本買嘅驅蚊機輸入電壓由100v 轉220v, 騰空返個火牛俾第二件電器用(原機用兩腳插頭, 無火牛)。

諗過兩個做法,一係改用香港220v DC 12v牛(之前好多舊電器留低左),咁係咪可以拆走pcb 上面變壓模組就得?
二係換左變壓模組做220v輸入。有無師兄可以教下路??

拆走拱型頂見電路板背面

頭尾兩條紅線駁紫光燈

電路板正面

中間紅黑線駁12V DC 風扇仔

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用他表度過係12V輸出?

淘過部囉... 或者淘一部換塊電路板又得!
驅蚊器驅蚊燈

可以先試吓用12V開機,假如得的話就用手上D 12V牛,咁就$0搞掂,亦係最安全改裝

用他表度過係12V輸出?
KSC 發表於 2017-1-19 09:54

佢有把風扇係12v DC in, 未有通電試過,有需要可以再試一下

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

淘過部囉... 或者淘一部換塊電路板又得!
cody2k 發表於 2017-1-19 10:01

就係唔想浪費,一來慳返買多隻牛,二來可以用返d舊牛

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

買隻12V作供電用,
舊電源線拆走!
(底板自行決定留或拆走)

可以先試吓用12V開機,假如得的話就用手上D 12V牛,咁就$0搞掂,亦係最安全改裝 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-19 10:04

用12v 駁原有電路?試過一次唔得就無再試真d。12V經電路唔係會再降壓咩?

買隻12V作供電用,
舊電源線拆走!
(底板自行決定留或拆走)
big_nature 發表於 2017-1-19 10:19

其實佢塊板有乜用?我初頭都諗住用自己d 12V牛代替佢條線就得

回覆 9# aboy123456

睇清楚邊個位係輸出12V,
同留意正負(如需)
(用他表度最佳)
咁就成塊電路板拆走,
再在支燈旁邊,開個供電插口(方便分離),
或直接連線入燈穀銲好!
簡而清!