福仁19蚊尿袋殼變身

好多年前o係福仁個垃圾...唔係...福仁個特賣場到買左一隻19蚊o既尿袋殼
自己入兩粒18650入去做尿袋
我抱住拆炸彈o既心態買佢番黎拆開睇下
原來都有cell protection, 但output 係用MCU+MOSFET做埋DC-DC 嗰份...
見都叫有protection, 我d電又係有牌子(三叔)notebook拆機貨
都用左一段長時間
但d 問題就下下都令到我幾唔舒服

第一, 發熱
插條usb線落去, 幫電話差電
電係差到, 但個usb插頭不停發熱
係熱到辣手, 要縮手o個隻
就當佢無危險, d 電量都浪費晒

第二, 無開關
o個個裸露o既usb插頭, 乜都唔插o既時候都係5v
即係話任何時候有野short到佢都bbq
我要搵膠紙痴住個頭先夠膽放入絨毛袋 放入背囊獨立格

慢慢就有個諗法, 自己design過個電路板, 淨係要佢個電池殼
於是自己就畫左 左邊o個塊電路板

仲寫埋自己個名落去

砌起左就係咁, 左邊係自己整

唔洗評論焊功 係麻麻
同埋無野洗松香

debug完, 出到1A output
其實design上3A都出到, 只係d電唔爭氣唔夠力

以下係尿袋UrineBag v1.0.0簡單資料:
用料:
Charger: Ti BQ21040
Cell Protection: Ti BQ29729
MOSFET: Ti CSD16406Q3
DC-DC: Ti BQ61236
USB signature: Ti TPS2514A  (唔清楚係咪必要, 不過reference design 話要)

輸入: 5VDC 800mA         (唔夠空間做快差...)
輸出: 5VDC 1A                 (design係3A, 但兩粒電出唔到咁大current)
容量: 4400mAh = 2200mAh x2 parallel
其他: 溫度保護0~45度, 但無買NTC
          開關制! 斷開output path 之餘, disable DC-DC
          DC-DC efficiency >95%, 整體我估>90%掛
          唯一差過原本o既係無得睇current battery level, 因為懶寫MCU/未寫過charging

自家品牌尿袋就此完成
雖然唔係d 咩好野, 但志在過下DIY癮

好多年前o係福仁個垃圾...唔係...福仁個特賣場到買左一隻19蚊o既尿袋殼
自己入兩粒18650入去做尿袋
我抱住 ...
Motti_sir 發表於 2017-1-23 02:09

到底點樣晝電路圖,仲要好似你禁樣有NAME?? 用電腦??
我真係唔明白。。。我連銲微動都搞到銅鉑掉左出來,新手第一次唔知,。 微動X2 編瑪X1 合計9支腳全部GG左
現在唔知點算好。。。

即是剩係用番個殼.:

19蚊中大部份洗了在給樓主推動力.....

閣下尊貴品牌嘅電子版pcb板是怎樣製造
生產了一百塊

我有D屎米10000mAh 4cell
usb 鬆,都未有心情開工

即是剩係用番個殼.:

19蚊中大部份洗了在給樓主推動力.....
nganshiu 發表於 2017-1-23 03:15
又好似係
另一個推動力係有次應急借比朋友用
用完熱到嚇親佢
其實自己由零開始嘅話
的確係唔識做殼

到底點樣晝電路圖,仲要好似你禁樣有NAME?? 用電腦??
我真係唔明白。。。我連銲微動都搞到 ...
hkmand001 發表於 2017-1-23 02:36
多學多試
有邊個未試過焊甩paf
畫電路板我用PADs (go search for it)
其他軟件仲有attrium PCB designer, eagle等等
是但一個都畫到板 加到名 夠比你放比板廠造
閣下尊貴品牌嘅電子版pcb板是怎樣製造
生產了一百塊
HK2046 發表於 2017-1-23 03:19
咩生產左一百塊??
v1.0.0 =/= 第100塊

多學多試
有邊個未試過焊甩paf
畫電路板我用PADs (go search for it)
其他軟件仲有attrium PCB designer,  ...
Motti_sir 發表於 2017-1-23 08:29

板廠即淘寶?
做個一塊板收幾錢?

板廠即淘寶?
做個一塊板收幾錢?
trustme133 發表於 2017-1-23 09:11
淘寶有板廠做板
按size收錢
我呢塊野好似10塊收76RMB
至於用邊間就請自己搵

真係好心機,佩服,佩服....