電磁爐 / 電陶爐

請問有冇用家師兄畀啲意見

我想代替明火煮食
應該買雙頭電磁爐定係一邊電磁爐一邊電陶爐呢

其實一個雙頭定係兩個單頭好呢
雙頭嘅做工係會好啲 個底都係金屬 ( 3000蚊內)
單頭已經唔係講緊三百蚊打邊爐嗰種 但都仲係好膠 (要成八百蚊)
但我怕雙頭壞一邊都要成個換

另外電陶爐除咗 全部煲都用得 仲有乜嘢好處呢
其實我冇乜廚具係用唔到電磁爐

同埋火力最大係2800W
雙頭兩邊分會唔會煮飯時好麻煩唔夠力 兩個單頭又可以各自2800W
我見德國佬有隻5400W 要插兩個插頭 又好似好麻煩

可以介紹下邊隻牌子好嗎

請閣位俾啲意見 謝謝

電陶爐咪直接發熱上面板囉,個人覺得危險到爆.......

其實一個雙頭定係兩個單頭好呢

有幾可會兩邊一齊用品2800W?
我用咗三年未試過.   貪過癮除外!  

大前提是:
1.  你有無兩個插蘇頭先?  或是會全做過新線?
2.  電磁爐有可能要換鑊.

電陶爐tb around3舊, 用左一年都無事, 係要自己一個蘇頭囉, 2000W

via HKEPC Reader for Android

屋企人幾多?煮幾多野?會唔會餐餐煲老火湯。鍾意食香口炒菜

電陶爐咪直接發熱上面板囉,個人覺得危險到爆.......
DGCNYO 發表於 2017-1-29 18:06

一張紙
一個公仔麵包裝膠袋
吹落去上報紙
通常考慮用[電陶爐]的朋友年紀有番咁上下

一張紙
一個公仔麵包裝膠袋
吹落去上報紙
通常考慮用[電陶爐]的朋友年紀有番咁上下  ...
HK2046 發表於 2017-1-29 23:48

如果你咁講, 有張紙吹左落媒氣爐一樣上報紙

電磁爐好d啲, 但吹落個煲邊都係死

其實…普通人唔會開左個電陶爐但係又咩都唔擺上去,如果一個人無少少安全意識, 用咩都係死

via HKEPC Reader for Android

屋企人幾多?煮幾多野?會唔會餐餐煲老火湯。鍾意食香口炒菜
ET2002 發表於 2017-1-29 23:12

四至五個人啦
有人鍾意夠鑊氣
一個禮拜煲兩次湯

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

有幾可會兩邊一齊用品2800W?
我用咗三年未試過.   貪過癮除外!  

大前提是:
1.  你有無兩個插蘇頭先?   ...
gulakpi 發表於 2017-1-29 20:20

師兄你用咩牌子呀 三年都冇嘢壞?
真係有兩個插蘇 但我懷疑其實一條電線 咁樣其實係咪即係唔得呢?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android