洗衣機改最高限速[測試完結]

之前換左bearing...
搵到資料.部機可以改控制板(只係底版晶片測速限速,motor通用)
max 800rpm 改做1000/1200/1400rpm
暫時諗住改做1000rpm/1200rpm
唔知會唔會乾身D...
洗衣流程中只有6分鐘(2分鐘x3 steps)會開到最高速
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔好亂改
加快速度後會令啤令及皮帶會好傷的
而且摩打壽命也會影響
會容易快壞
到時維修就貴

回覆 2# hongkongfun

前文提到...由於換左bearing 同皮帶...

btw 部機14年..都唔差在啦.XDD

再者service manual 600rpm - 1200rpm 用同一隻motor的

回覆 3# seam

如果同一 摩打可改用1200轉
點解廠商唔一早加設?
其它部份 ( 避震、皮帶、啤令 ) 未必同樣抵抗到加強的離心力
除非你部機話洗 5kg 而你祇洗 2.5kg 或以下,低過佢要求

回覆  seam

如果同一 摩打可改用1200轉
點解廠商唔一早加設?
其它部份 ( 避震、皮帶、啤令 ) 未必同樣 ...
hongkongfun 發表於 2017-2-2 05:50

全部係一樣..有份service manual...
點解唔加設..因為要價格分隔囉

https://www.whitegoodshelp.co.uk/washing-machine-spin-speeds/

The point is to highlight that, as with most manufacturers (of anything), products are priced at values that relate – not to manufacturing costs – but according to perceived value by customer’s. In other words, if a consumer perceives that another model has more valuable features they will happily pay much more for it – even if the product costs little more to make.

同一摩打下,800->1000只係setting唔同係有機會做倒的,因為分別唔太大。
但800->1200/1400就可能要配唔同避震/counter weight/ Drum design等等

回覆 5# seam

原來單為左要價格分隔,改小小程式就收貴d咁簡單。
熱烈支持師兄你改塊控制板,轉快左後你就會明白間生產商亂扼錢喇。
不過要留意轉快左後有可能部洗衣機會變左跳舞機

回覆 6# wyhui5124

設計及零件一樣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 7# diputs

又唔會跳舞..
其實摩打本身無轉快到(2800rpm)..係轉停-轉停去控制個轉速~(tk轉速回報鎖速)

搵日得閒先試1000rpm先.

其實快過800無好處!
轉得越快啲衫越巢,太巢乾咗又要燙,
至於係咪乾身啲.....乾身啲又點?又唔係乾晒!咪又係要晾!
我平時洗衫用400-600咋!唔滴水咪得囉!