[操作疑難] iPhone earphone 一邊無聲

首先祝大家新年快樂,身體健康!

如題我見條線散晒,估計是呢度出問題,想問下我可以點測試?

可唔可以剪左散果段線焊返佢

via HKEPC Ionic Reader v1.5.2 - iPhone
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先用辣雞解焊,解焊要快手(最多一秒要鬆辣雞),辣雞點焊耳機單元太耐有機會整壞耳機單元
跟住用他表試耳機單元嘅電阻..
電阻喺零嘅話單元多數無事
電阻喺無限大嘅話耳機單元已死

初步確認耳機單元無事嘅話,再講你知條線點check點攪

以我嘅經驗,見嗰D單邊聲多數喺死耳機單元

回覆 2# solexkey

謝謝回覆, 今晚返去試

先用辣雞解焊,解焊要快手(最多一秒要鬆辣雞),辣雞點焊耳機單元太耐有機會整壞耳機單元
跟住用他表試耳機單 ...
solexkey 發表於 2017-2-3 01:39

耳機電阻無限大,似乎真係斷路左

試過條線至插頭無斷路,睇黎真係唔關條線事

via HKEPC Ionic Reader v1.5.3 - iPhone

耳機電阻無限大,似乎真係斷路左

試過條線至插頭無斷路,睇黎真係唔關條線事

via HKEPC Ionic Re ...
aboy123456 發表於 2017-2-4 14:48

唯有換耳機單元,不過值唔值真喺見仁見智

唯有換耳機單元,不過值唔值真喺見仁見智
solexkey 發表於 2017-2-4 15:13

我拆其他問題耳機果d落黎睇下有無得移植。thanks for your advise !

via HKEPC Ionic Reader v1.5.3 - iPhone

我拆其他問題耳機果d落黎睇下有無得移植。thanks for your advise !

via HKEPC Ionic Reader v1.5 ...
aboy123456 發表於 2017-2-4 15:25

一拆就成對換.
兩邊唔同圈會聽到精神分裂.

一拆就成對換.
兩邊唔同圈會聽到精神分裂.
trustme133 發表於 2017-2-4 15:38

諗住拆對無對話功能嘅earphone 換落去條 hand free 度。當練下焊功

諗住拆對無對話功能嘅earphone 換落去條 hand free 度。當練下焊功

via HKEPC Ionic Reader v1.5. ...
aboy123456 發表於 2017-2-4 15:55

好,精神上支持你.

請問呢塊PCB係點整的?