[操作疑難] DIY 換廁所門加門框

廁所木門同門框都霉左, 想DIY換成鋁門加鋁門框...
請問難度大不大? 要有d咩工具? HK$2000 OK?
thanks!

俾人做連門都係貴小小(新界地區)

廁所木門同門框都霉左, 想DIY換成鋁門加鋁門框...
請問難度大不大? 要有d咩工具? HK$2000 OK?
thanks! ...
terry... 發表於 2017-2-6 11:50

你去 Google 圖片搜尋 巴士門 睇吓啱唔啱款

舊年幫人裝咗兩隻 比尺寸佢幫你做 千幾蚊隻

我幫人裝果款 左右兩側每邊有三粒螺絲 一路收一路迫實

但都有唧膠收口 咁會再實淨啲

其實現在無左同木門一樣單邊開果D鋁門? 我尋日問過下的巴士門, 木門.
我個case系門框都要換, 所以可能麻煩D

其實現在無左同木門一樣單邊開果D鋁門? 我尋日問過下的巴士門, 木門.
我個case系門框都要換, 所以可能麻煩 ...
terry... 發表於 2017-2-7 10:39

Y型公屋鋁門連框我之前換先2500全包.....

單邊原隻開,照計應該有,當然新屋廁所細,可能唔興了

我個case系門框都要換, 所以可能麻煩 ...
terry... 發表於 2017-2-7 10:39

你應該想要呢啲

咁大件嘢淘寶返唔返到嚟
神州集運 ?
隻門閂唔到
好運的話一裝安裝即用
唔好運的話有排調教

咁大件嘢淘寶返唔返到嚟
神州集運 ?
隻門閂唔到
好運的話一裝安裝即用
唔好運的話有排調教 ...
HK2046 發表於 2017-2-8 04:42

其實呢度一路都無人講過 淘 

所以我 3# 都只叫樓主去 Google 搜尋 睇下邊間香港舖有得訂做

但如果真係淘 多數私集都運到 只係價錢問題 

只計體積重 200 CM X 70CM X 10CM 體積重都去到 23.3 KG 

其實呢度一路都無人講過 淘 

所以我 3# 都只叫樓主去 Google 搜尋 睇下邊間香港舖有得訂做

但如果 ...
別問我是誰 發表於 2017-2-8 14:32

咁就好啦極美妙

Ching有無圖睇下你個門框咩樣?如果度好size定做巴士門,應該大約$1xxx-$1500。基本上成隻拍落門框,四條邊上螺絲,做收口,咁就搞掂。

via HKEPC Reader for Android