手動壓線鉗

想請教電線 (線耳用) 的壓線鉗,

想搵六角形, 手動非油壓的款式, 想查清楚先買

例如下面這兩款, 分別是否為, 可壓線耳和線芯的大少?

還有沒有其他分別?

我向網上搵過, 第二種款式(六角形)的壓線鉗, 唔係個個牌子都有出,

四角形就有多少少選擇, 六角形的我只搵到有 Knipex, Weidmuller,

咁重有無其他牌子出? 日本, 台灣牌子都可以, 因為上述喱兩個牌子既工具係好貴,

香港賣幾錢我未去問, 但查過網上個價就唔平, 大約要兩千幾一把,

真心覺得肉赤

謝謝

應該先考慮第二/三款是否可用吧,應用方面同第一把有分別的。
如果分唔到兩者的不同,建議落鴨街買把啱size又類似第一把的就最穩陣。

你的鉗唔係壓線耳用,去鴨記買把台湾货。六角是壓coaxial cable之類頭用.可能你所講的唔係我所想的缐耳.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

把Kinpex 97 52 50唔係鉗線耳架喎,係鉗BNC頭架喎

而其他嗰兩款正確係鉗ferrule,同"線耳"cable lug係有分別。

樓主係壓音響用AC cable 插裡的叉仔?
坊間相傳壓六角形唔會壓爛線好聲D

我在這裡回覆各位師兄

lnchu 師兄, 無錯就是這類線耳, 但有部份線耳係比較大, 所以我要較大的鉗

第一款的壓線鉗我見朋友用過, 他就是用第一款設計的壓線鉗幫我夾過幾條線

出來的效果比我自己用的, U 字形壓線鉗好好多, 所以我想買一把, 不過可能我找錯左幅圖

當我上網找資料的時候, 就發現了第二款的壓線鉗, 即是第二和三幅圖的那款

但自己的朋友無人用過, 淨看規格, 分別好似只有可壓線耳和線芯的大少,

我自己理解的是, 這設計使用上會方便好多, 因為無限制每個線耳的大小,

只要在其可使用的範圍內, 任何大小的線耳也可使用, 但為防止自己理解錯誤

所以為有上網問問, 睇睇有無師兄知道個分別

補充 : BNC 頭我都會鉗, 所以就覺得第二款鉗可以買一把做哂

如果我買第二款鉗, 有無錯呢? 錯的話, 應該睇邊款才正確?

謝謝

我有用開喱一種的壓線鉗, 有時候缐芯較粗, 壓出黎的效果唔及六角形既穏陣

可能六角形的鉗未必係用向壓線耳方面, 但只要佢壓得比 U 形個款較穏陣

我就收貨

Taotao. 壓線鉗 is ok. 六角形買又得,換鉗口又得。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Taotao. 壓線鉗 is ok.
redpop 發表於 2017-2-9 12:12

Taotao, 找不到資料, 有六角形款嗎?

原來係淘寶, 有好多款式, 重要好平添

這類線耳大的話;第二三款一定唔夠力。
壓線鉗我都有幾把;但結論係:
個人用差不多每次線及線耳的組合及材料都不同;冇一個鉗係好好用.
壓線鉗真係要好似做工程咁;先定左要用的線及線耳規格,試到o岩至買果把鉗才有用.
唔係少少地就自己搵尖咀鉗大力鉗等工具打重安心.