支付寶香港 - 有無人用過 ? 有乜問題 ?

有無人用緊"支付寶香港" ?

爬文話剛推出時好多問題, 入咗錢但用唔到.
依家重有無咁問題 ? 是否所有淘寶現在都可用"支付寶香港"付款 ?

試過成功退錢回"支付寶香港"嗎?

依家重有無咁問題 ? 是否所有淘寶現在都可用"支付寶香港"付款 ?

jwong852 發表於 2017-2-10 17:15

--> 有

--> 正常用到

--> 天貓、淘寶、淘寶二手(閑魚)、阿里巴巴(1688)都可以用支付寶HK付款

--> 試過,退款(原港幣金額)正常退回支付寶HK

--> 有

--> 正常用到

依家重有無 ...
dcc2000 發表於 2017-2-10 18:51

阿里巴巴都可以用到咁好?

阿里巴巴都可以用到咁好?
mdws2002 發表於 2017-2-10 23:16

我搞錯咗,多謝師兄提醒!

閑魚都用到喇?

閑魚都用到喇?
C-Leung 發表於 2017-2-11 00:40

Yes,過年前都喺閑魚用支付寶HK買過嘢。

最大問題係要走去7仔入錢
好多人可能為左方便,先入左一筆錢

最大問題係要走去7仔入錢
好多人可能為左方便,先入左一筆錢
sailoralan 發表於 2017-2-11 10:28

,住村屋冇便利店,唔係屋企又唔會tb嘢
最少要$100又用唔到八達通俾錢,尾數唔做驗證都好難用得盡,三幾百以下我都係覺得pps方便啲

未試過要退錢,亦未試過要拎返尾數(點解要拎返?),所以唔知有幾煩
...
1號閒人 發表於 2017-2-11 14:43

純個人問題,有啲嘢未清硬係有啲嘢咁個心唔舒服

最近先用支付寶hk試吓慳手續費,發覺匯價比pps貴,當日計返hk$1000其實pps實際連手續費都係比支付寶hk 多 hk$10,支付寶hk唔夠錢又唔可合拼付款,又要去入錢,對我呢啲住村屋又買得少嘅細戶都係覺得pps舒服好多