提起DIY既慘劇,最經典一定係嚴金鐘

其實一個DIY者,
遇到好似嚴金鐘遇到既困難或者法律上既監管
*****Edit by Moderator******
有無ching可以就住嚴金鐘DIY遇到既問題,提出處理方法既建議?

reference:
改裝電動單車判監 涉地鐵縱火還柙
嚴金鐘上訴大罵官
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20040130/3824035

自制機動交通工具(及任何無牌交通工具), 可以在私人地方玩.

但駛出公眾地方, 會危及公眾安全, 絕對應該禁止.

香港唔比電動單車上路,何況改裝車,冇保險,出事時誤人誤己。

我都有部小米平衡車,都好想可以自由四圍去,亦好想買部e-mountainbike上大山玩唔使咁辛苦

不過亦都明白點解唔俾,因為啲人好多都亂嚟危及他人,淨係係行人路踩單車已經好易嚇親人、撞到人、影響行人,唔通啲行人又諗報仇報複?

好多地方都已經收緊電動單車行使權,就係因為太多意外

其實一個DIY者,
遇到好似嚴金鐘遇到既困難或者法律上既監管

sailoralan 發表於 2017-2-11 10:22

唔係社會同佢有"仇",係佢本身就敵視社會。佢嘅問題並非DIY遇到問題,而係做人處世問題。

不如 diy 電動輪椅

呢個好似唔係DIY嘅問題;而係果件物件應唔應該在公衆場合使用操作嘅問題.

不如 diy 電動輪椅
rkkc 發表於 2017-2-11 11:20

電動輪椅又係好鬼危險!有些型號開得快到快跑先追到。
坐輪椅個d廢老仲要戴副鏡面太陽鏡,信佢傷殘都難。

據控方律師所指,根據《道路交通條例》,電單車是兩輪汽車,而汽車則是任何由機械驅動的車輛

咁,單輪電動烽火輪,又唔算電單車?

咁,單輪電動烽火輪,又唔算電單車?
Joe_Black 發表於 2017-2-11 11:56

有人投訴就會捉.
柴灣曾有人用來上下班代步,
好快捉了.