[操作疑難] 請教, 無霜雪櫃漏水, 不知原因

小弟的無霜雪櫃漏水, 已check過:
- 通往雪櫃背部底、壓縮機頂個蒸發托盤的排水喉管冇塞到, 托盤亦乾爽冇滿溢
- 冷度調節掣唔似有壞, 因為調大D, 真係會凍D, 調細D, 亦真係會冇咁凍

不知道那裡出了問題?

補充 :
無霜雪櫃漏水, 已確認以下幾項:
1. 排水管暢通, 冇穿冇塞
2. 蒸發托盤正常冇穿冇爛, 亦沒有滿溢, 反而是乾的
3. 溫度調節制可以正常調整雪櫃冷度, 調細, 會無咁凍, 調大, 會凍好多
4. 係無霜雪櫃, 雪櫃內正常, 沒有結冰結霜
5. 門膠邊正常無爛無老化
6. 確定有閂實門, 因為近期漏水持續出現

咁究竟個雪櫃邊度出問題呢? 出左d乜野問題呢?

回覆 2# kslee30

Ching, 請問啲水係邊度漏出嚟呢?

回覆  kslee30

Ching, 請問啲水係邊度漏出嚟呢?
WLau 發表於 2017-2-12 13:20

有時在這裡:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 4# kslee30

全拆, 或許就會有答案
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2294687

回覆  kslee30

全拆, 或許就會有答案
xiao 發表於 2017-2-12 14:48

C Hing太利害了, 衷心佩服。
應該是一樣的壞法, 但小弟沒有這方面的知識與技術, 沒法像C Hing般自行維修。

小弟打算放毛巾在蛋格上索水, 照用唔理佢, 且看可行否。

回覆 6# kslee30

那開門停機一個星期
最後翻機, 箱口蓋住地面, 徹底倒掉機內的積水
如果裡面排水口沒塞住或許有救

回覆  kslee30

那開門停機一個星期
最後翻機, 箱口蓋住地面, 徹底倒掉機內的積水
如果裡面排水口沒塞住 ...
xiao 發表於 2017-2-12 15:11

謝謝C Hing.

回覆 8# kslee30

如果真要這樣做
最好倒水完畢以後恢復正常位置, 靜置一天以上再插電

回覆  kslee30

如果真要這樣做
最好倒水完畢以後恢復正常位置, 靜置一天以上再插電 ...
xiao 發表於 2017-2-12 16:05

Many THANKS C Hing.