[操作疑難] 沖廁水箱問題

長輩家中水箱(水箱係滿水時)有時按下只有少量 沖水,要按多一,兩次先會有大量 沖水, 有時一次就有大量 沖水,應該是那一部份配件出問題? 另外由於長輩年時高,覺得按扳手十分吃力,如果改為按制會否省力些?不過唔知下面最後一張圖的按制,有無前裝款式
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# STRANGER

應該係圖四那個黑色的泵問題,如果係公屋,叫老人家落去辨事處話個沖厠有問題,之後會有人上來幫你成個換架喇.

回覆 2# bassfranky

唔該師兄, 係公屋黎,不過現時公屋管理外判左,好多時都唔理,話唔關佢事

長輩家中水箱(水箱係滿水時)有時按下只有少量 沖水,要按多一,兩次先會有大量 沖水, 有時一次就有大量 沖水, ...
STRANGER 發表於 2017-2-11 21:08

直情換咗去水果套野 沖水由頂按制 入水果套浮波可以唔駛換

去水果套香港買都唔駛一百蚊 (求其搵間五金舖都買到)

但要買個令梳 (開孔器) 都要幾十蚊 喺頂蓋開個窿

回覆 4# 別問我是誰

唔該師兄,    請問換去水果套野,要唔要整個水箱拆下?

回覆  別問我是誰

唔該師兄,    請問換去水果套野,要唔要整個水箱拆下?
STRANGER 發表於 2017-2-11 22:00

水箱唔駛拆 只拆去水果套野 一拆一換就得

就算水制閂唔實 水長流一樣可以裝拆 

水箱底部去水條喉 有度牙 只鬆呢個位就成組甩得

鬆完1再鬆2 成組甩哂 

回覆 6# 別問我是誰

好的,

回覆  別問我是誰

好的,
STRANGER 發表於 2017-2-11 22:03

上一篇補咗圖解

買果時比埋你幅圖佢睇 佢會配啱比你

因為有兩款尺寸 一款粗啲會唔啱用

幼果款先岩 買返嚟只一拆一裝就 FIT 哂

但記得配埋令梳 開頂按制孔

回覆 8# 別問我是誰

唔該師兄,  有圖解,唔洗亂試!

直情換咗去水果套野 沖水由頂按制 入水果套浮波可以唔駛換

去水果套香港買都唔駛一百蚊 (求其搵間五金 ...
別問我是誰 發表於 2017-2-11 21:43

師兄請問你圖中黃色的巴士扶手叫什麼名同埋喺邊到買呢?謝謝