用防潮珠解決數碼相機嘅嚴重偏色同影像扭曲問題

用防潮珠解決數碼相機嘅嚴重偏色同影像扭曲問題

呢幾年已經極少用數碼相機,早前檢查閒置多年嘅P記數碼相機,發覺喺影相Mode嘅情況下,見到LCD有嚴重偏色同影像扭曲嘅情況(網上借圖),影嘅相亦出現類似問題

但Playback壞之前所影嘅相,就完全無任何問題(所以肯定唔喺LCD問題)

反覆檢查同測試之後,亦肯定唔喺電池狀態或者接線嘅問題,估計九成九喺相機嘅CCD sensor出咗事
先求教google老師,發現有部份機種(跟機齡,零件老化等無關)會出現呢個問題,解釋有可能喺部份機種嘅CCD sensor喺先天性客易受潮濕影響所致
CCD Sensor Problems in Consumer Imaging Products
http://www.imaging-resource.com/badccds.html
難怪手上有D更加舊款嘅機種都無出現呢個問題(其實手上6,7部數碼相機,喺得呢一部有問題)

郁手試吓救機,横掂都喺死馬當活馬醫
密實樽+藍色防潮珠(見樽底)+打開電池箱,鏡頭

耐心等佢吸濕吸咗幾日之後,CCD sensor已經可以恢復正常操作,影像清晰,顔色正確,respond好快,影相再無任何問題

完全唔駛換零件,直情唔駛維修,世上少件垃圾..
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

完全冇諗過会咁,又學多一樣野,唔該哂

有個時期Sony CCD出問題,
應該5-8百萬像CCD,
會有第一張全黑,
照片有橫紋等問題,
各廠商都提供免費更換CCD(不論是否過保)

各廠商都提供免費更換CCD(不論是否過保)

des 發表於 2017-2-13 09:31

CCD Sensor Problems in Consumer Imaging Products
http://www.imaging-resource.com/badccds.html
確實網頁上亦喺有"廠商提供免費更換(不論是否過保)"咁嘅記載

但已問過信興維修部,獲回覆唔肯定我部機喺唔喺有咁嘅先天問題,亦因生產年度久遠(起碼都有8,9年),香港當然無零件,曰本方面庫存亦成問題,就算我話想自費維修更換CCD sensor都報唔到價俾我,所以只能靠自己唸計

如果方法解決唔到,視乎成本,或者會考慮喺淘淘搵二手零件DIY嘅

老老實實,唔駛錢整得返就好,整唔返要換零件就無謂整喇.
太舊嘅機像素太細,放返喺依家啲Mon睇會好細張架!

就好似以前我有部Sony電話,買時岀名影相靚,
嗰時用1024x768 Mon睇亦唔覺有乜問題!
依家個Mon用1920x1080,啲相好細張,放大又矇,
原來啲相得320x240,
如果第日換4k Mon都唔知點算.....

淘淘搵二手零件就有D無謂喇,
去鴨記買部新新地,
地攤貨都喺二三十蚊,
不過有機會唔好彩會買到部壞

PS: 我買過三部都用得, 只喺有部個鏡頭蓋要關幾吓先關到

淘淘搵二手零件就有D無謂喇,
去鴨記買部新新地,
地攤貨都喺二三十蚊,
不過有機會唔好彩會買到部壞

PS: 我 ...
des 發表於 2017-2-13 14:58

正所謂百貨應百客..
已經好多年無行鴨記啦,鴨記對我嚟講,唔順路,要專登過去,來來回回仲浪費時間同腳骨力

...

如果第日換4k Mon都唔知點算....

denc 發表於 2017-2-13 14:18

部機嘅LCD顏色都唔錯嘅,影相嘅像素(都有7百萬像素)放大喺23"Mon到睇喺OK嘅
況且而家心態已經喺唔追新科技,用到就得,最好零成本
DIY整唔整主要睇零件成本,其實手上都有6,7部數碼相機,而且根本亦已經極少用數碼相機

老老實實,唔駛錢整得返就好,整唔返要換零件就無謂整喇.

...
denc 發表於 2017-2-13 14:18

我想知邊部電話得10萬像素影相會靚

我想知邊部電話得10萬像素影相會靚
80尾 發表於 2017-2-13 18:40

哥哥,講緊十幾年前「電話」呀!
嗰時仲係VCD年代,你唔係用依家把尺度呀?

型號就唔記得喇!但記得唔係10萬像素咁少,
不過嗰時記憶卡好貴128MB幾百蚊,
嗰時正常都會較少解像度影,唔係好快就無位!
仲有,嗰時唔係部部「電話」都可以影相架!