[操作疑難] 分體冷氣推介

想裝2匹或2匹半 變頻淨冷(預夏天長開,天氣又唔會點凍) 掛牆分體機
我知道大金應該係最好 但都應該係最貴
如果從以下幾方面 請問大家有乜嘢推介呢?

1) 價錢
2) 耐用 (可能唔係死晒不過成日要整)
3) 快凍
4) 寧靜
5) 綜合以上

因為租樓無包廳冷氣,要自己黎
所以唔想咁貴,但希望1部機起碼頂到2份租約 因為機太平又怕再裝蝕人工

如果買大陸機 美的價錢平好多 會唔會好伏呢?定係有其他推介
屋企附近電器鋪就推我Pan記 可以嗎?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

基本大多日本牌子冷氣機都是泰國同馬拉制,
大金好像是日產所以貴,
有朋友話富士也是日產的,
內地牌子 美的 又分內消(水貨)和外消貨(也有水貨),
分別是大家都話兩匹機,
個BTU有分別, 外消品會高一D,
內地朋友話 要買國產機就買 志高 的,
價格比美的平少少同時比較專注做冷氣,
以上都是聽聞的,
真唔真就唔包了!

大陸機可以買格力
不過睇廣告 2匹唻講日立部室外機似乎就最細

如果識DIY裝機的話
到要搬走果陣套分體機
係可以收返雪種後拆走
搬去新屋裝返唻繼續用

其實price hX睇吓,咪有得格價

大陸機可以買格力
不過睇廣告 2匹唻講日立部室外機似乎就最細

如果識DIY裝機的話
到要搬走果陣套分體機
係 ...
kanduki 發表於 2017-2-13 19:15

其實有無得自學呢? 工聯會?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

其實price hX睇吓,咪有得格價
999067800 發表於 2017-2-13 20:59

價錢睇過 都爭幾遠 10000貨爭3-4千
性能耐用就要問下大家

基本大多日本牌子冷氣機都是泰國同馬拉制,
大金好像是日產所以貴,
有朋友話富士也是日產的,
內地牌子 美的  ...
wah9134 發表於 2017-2-13 16:23

唔該師兄
志高聽過 以為做小家電

其實有無得自學呢? 工聯會?

xwwvvx 發表於 2017-2-13 23:17

其實冷氣機本身已經有份安裝說明教人點做
不過最困難嘅步驟係向外牆捃啱合適位置掛一個支架
同將室外機抬出去裝向個支架上

而家裝外牆支架須要有小型工程牌照同涉及高空工作
應該唔建議DIY搞

我自己喜好,electrolux, pan, rasonic, 格力.....
其實耐用來講得基本上幾樣野,pump, 啤呤,case,其他地方好少壞.........
總之,平野冇好,好野冇平

想裝2匹或2匹半 變頻淨冷(預夏天長開,天氣又唔會點凍) 掛牆分體機
我知道大金應該係最好 但都應該係最貴
...
xwwvvx 發表於 2017-2-12 23:47

裝珍寶變頻機,
1) 價錢(實惠)
2) 耐用 (我用了5年,無麻煩野)
3) 快凍(你話預了夏天長開,變頻機就唔使講呢樣野)
4) 寧靜(靜過大金)

http://www.electrictung.com/%E5% ... amp;max_price=21499

PS: 我房用2匹珍寶變頻冷暖 ,聽就3匹大金變頻冷暖,我比較欣賞珍寶!