[操作疑難] 求救手提電腦 GPU 上的電容脫落怎麼辦???

求救手提電腦 GPU 上的電容脫落怎麼辦??? 朋友有部 notebook 常常無故自動關機, 打算拆機換過啲散熱油, 清潔完後發現 GPU 上有兩粒電容脫落, 但仍可以開到機, 想請教這些 GPU 上的電容有何作用? 會影响到啲咩? 同埋如果要補返嗰兩粒電容的話, 可以從何得知是那個數值呢? 請指教一下, 謝謝!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

照計生產商個技術咁高,無咁易甩電容出黎
GPU會唔會唔係粒粒都一樣,有D有果兩粒電容,有D無裝果兩粒電容?
之前睇過關於CPU既文章,話係生產之後先決定行咩frequency

照計生產商個技術咁高,無咁易甩電容出黎
GPU會唔會唔係粒粒都一樣,有D有果兩粒電容,有D無裝果兩粒電容?
之 ...
sailoralan 發表於 2017-2-13 11:08

粒 CAP. 咁細粒卒兩下紅圈嗰兩粒真係甩左出黎呀! 唔知有無辦法焊返佢? 同埋GPU無左兩粒 CAP. 會有甚麼影響呢? 請指教一下, 謝謝!

求救手提電腦 GPU 上的電容脫落怎麼辦??? 朋友有部 notebook 常常無故自動關機, 打算拆機換過啲散熱油, 清 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-13 09:31

想請教這些 GPU 上的電容有何作用? 會影响到啲咩? 同埋如果要補返嗰兩粒電容的話, 可以從何得知是那個數值呢? 請指教一下, 謝謝!

應該冇咩方法可以修復到
就算有都應該唔係一般人有

機就開到
不過FULL到底佢預幾多
最大可能會唔穩定

以前試過 (卡上的電容)
用到, 甚至打到機
有保, 就去代理到修

以前試過 (卡上的電容)
用到, 甚至打到機
有保, 就去代理到修
platinum 發表於 2017-2-16 15:34

過晒保養了好耐了, 機係開到但相對無咁穏定? 對嗎?