[操作疑難] 請教一下自己換天花燈

想問一下,上面2隻火牛係咪都岩香港用?
我想換左盞天花燈,係咪剪左果2條電線再駁返就得?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

AC85~265V 似乎ok

AC85~265V 似乎ok
hongkongiron 發表於 16/2/2017 21:44

因為一般都係見120-220v.呢個range好似好少見

via HKEPC Reader for Android

電壓應該啱用,但留意應將來電地線(黃綠色線或裸銅線,即將金屬線纏實鏍絲並收實於金屬底殼)接返落新燈金屬外殼,以保安全。記得熄大掣,如無把握就請街外合格電工操作,安全第一!

電壓應該啱用,但留意應將來電地線(黃綠色線或裸銅線,即將金屬線纏實鏍絲並收實於金屬底殼)接返落新燈金屬 ...
KGB2016 發表於 16/2/2017 22:01

唔建議就咁用電線膠布?要熄埋大掣?唔講都唔為意

我新年前都換晒, 但我買的圓燈本身就是220V的, 即是內置火牛.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔建議就咁用電線膠布?要熄埋大掣?唔講都唔為意  

via HKEPC Reader for Android ...
takeoto 發表於 2017-2-16 22:08

簪玉 + 電線膠布

我新年前都換晒, 但我買的圓燈本身就是220V的, 即是內置火牛.
cody2k 發表於 16/2/2017 22:14

我都有睇過呢隻,其實係咪都可以用?我係裝係假天花度。。。

回復 7 #別問我是誰

呢d叫簪玉 細細個都見過,但唔知點叫,一買至少要買一排?

一條都係收你幾蚊雞,唔會剪兩粒賣俾你掛