企缸牆身漏水

發現牆身有水滲出, 同埋D水係會滲入磁磚與磁磚之間既"LA"
想請問用漏補王之類可以解決入水問題嗎?

用完之後, 日常可以用刷清潔嗎?

發現牆身有水滲出, 同埋D水係會滲入磁磚與磁磚之間既"LA"
想請問用漏補王之類可以解決入水問題嗎?

用完之 ...
trezegoal 發表於 2017-2-19 23:48

我屋企個企缸都漏咗好多年 (或超過十年) 

我覺得最有效方法 要拆哂重做 

十年前我家浴缸改企缸 整咗5~7千 (忘記價錢)

而家有七成機會 每次沖完涼 地下個位都有小量水滲出 

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

墻身油左,有效防水,但有層光油起墻磚起面,影響到美觀

小弟企缸墻身用紙皮石,長年累月畀水淋 ...
1號閒人 發表於 2017-2-20 10:17

師兄請問你用左咩防水膠?

我屋企個企缸都漏咗好多年 (或超過十年) 

我覺得最有效方法 要拆哂重做 

十年前我家浴 ...
別問我是誰 發表於 2017-2-20 00:00

我個企缸係新整, 只用左兩年左右....唔想咁快拆晒重做...

淘宝買的"防水膠",油墻OK,絶對跣水,
但油地下效果麻麻,當浸水一個鐘,會變白色的,乾左又變透明, ...
1號閒人 發表於 2017-2-20 12:23
我都買啲返嚟試吓先 

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

油地面後,乾左會好跣,小心呀
1號閒人 發表於 2017-2-20 18:09

我諗住只油企缸內牆身 

正常瓦仔,磚冇裂紋既話,試下防水粉+白泥或牛奶+白泥,掃一次口

牆角線,地台邊,le d位要重手d或者打791膠,頂到2年左右,始终你地台,牆身可能冇防漏,同埋去水要快!