[操作疑難] 淘寶水龍頭

大陸既入水管接口係4分,香港係3分,已經買左轉頭,但冇得落膠圈,又已經加左水喉膠帶,但仲係有少少漏水,請問有冇轉頭係有得落膠圈,定係響香港買返條3分入水管仲好?

你都要影幅圖睇睇你現時點樣 

我覺得係 水喉膠布包得唔夠多 你再包多一至兩倍再扭過

我就最小會包 30~40圈 包果陣拉實小小轉 仲要跟啱方向

比我揀就買過條喉好過
冷熱水龍頭低果2支網喉估計都係廿蚊左右/條
果D位牙數太少, 包水喉膠布好煩

銅喉

完成
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一般杯臣(補芯)內牙部分冇得落介子,對非行內人嚟講如用啲貴少少嘅轉接頭就易做好多。其實師兄嘅情況我估係淨用一般水喉膠布嚟填實兩度牙嘅空隙會比加埋傳統麻根難做啲掛。另外係......如果覺得跟龍頭嗰對上水喉質素OK的話先考慮轉接甚至換埋對曲尺掣。香港買對上水喉又要幾十蚊,真係要諗諗。

銅喉

完成
HK2046 發表於 2017-2-20 06:36

你屋企 來水仲係用鐵喉 

軟喉本身係要連接三角閥(曲尺掣),爆軟喉時或維修龍頭時就可以唔使閂大掣,最方便嘅係可以任意調較出水流量,開水喉時就可以一開到最大都唔怕水流量過大彈到週圍都係,不過睇嚟好多人唔識或為慳嗰少少錢

回覆 5# logoff

師兄,我就係想搵呢隻再加膠圈,但係淘寶搵左好耐都搵唔到...

多謝各位師兄意見,我本身有三角閥,係個出水位比較埋牆,好難包靚啲水喉膠布。

圖片如下︰

多謝各位師兄意見,我本身有三角閥,係個出水位比較埋牆,好難包靚啲水喉膠布。

圖片如下︰
...
raizenchan 發表於 2017-2-20 10:20

咁嘅情況又無謂再換配件,漏水拆出嚟再包多十圈八圈,唔夠再包.....總有夠嘅時候,要注意包膠方向

真係搞唔掂,香港買過條喉,無謂搞到自己咁煩

tb冷熱龍頭我係配套軟喉角閥咁買嘅