[操作疑難] 請教, 無霜雪櫃漏水, 自製接水盤, 唔理漏水, 不知ok否?

無霜雪櫃漏水, 已確認以下幾項:
1. 排水管暢通, 冇穿冇塞
2. 蒸發托盤正常冇穿冇爛, 亦沒有滿溢, 反而是乾的
3. 溫度調節制可以正常調整雪櫃冷度, 調細, 會無咁凍, 調大, 會凍好多
4. 係無霜雪櫃, 雪櫃內正常, 沒有結冰結霜
5. 門膠邊正常無爛無老化
6. 確定有閂實門, 因為近期漏水持續出現

有C Hing幫忙, 提供了2個方法:
1) 按其指示, 拆機更換零件
(由於小弟全無這方面的技術及知識, 小弟自知做不到, 這個方法就無法做到)
2) 停機一星期
(由於冇雪櫃用一星期會很不方便, 很難就時間, 結果也沒有嘗試)
很感謝xiao C Hing的幫忙。

現在小弟以無技術的方法用膠兜接水, 不理漏水, 不知可用多久, 如果可以用多5年就超值勒:
雪櫃在這2個位置出水:

自製接水膠兜:

雪櫃大約有一星期沒有出水, 昨天剛剛又出水, 自製活動膠兜把出水全部載住, 開雪櫃門發現後, 就把它倒出來, 有半碗水:

如果唔理漏水, 照用, 可以用多5年就好勒, 唔知得唔得?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1 #kslee30

個雪櫃唔係漏水,極極大可能係冰格底間隔夾層內結冰,令溶雪水無法進入左上角排水管,水向低流,唯有搵位走。

方法2係最直接,最值得試的方法。

via HKEPC Reader for Android

停一陣間攞曬d野出黎揾熱水幫佢加速溶雪抵開睇下囉.我見d整雪櫃d師傅都係咁做.

回復 kslee30

可能係冰格底間隔夾層內結冰,令溶雪水無法進入左上角排水管,水向低 ...
cheetah 發表於 2017-2-20 09:57

會唔會地台唔平,攝高前面兩隻腳會有用嗎?

接運兩部惠而x都係咁漏水, 掹插蘇兩日之後一年半載又嚟過. 上網揾過, 係機入面唔知乜嘢儲水盆蒸發唔切, 先天問題.

回覆 1# kslee30

Ching 點check嘅呢?   

2) 停機一星期
我剛剛星期六溶冰,用風扇仔吹(唔建議用風筒),拆開check過,一小時內99.9%冰溶解。由開始溶冰,拆開檢查,量度到重新裝嵌,2小時內完成。

你嘅情況估計只需溶冰便可。你現在嘅方法,有可能部分水留下再結冰,咁好快有其它問題。

回覆  kslee30

Ching 點check嘅呢?   

2) 停機一星期
我剛剛星期六溶冰,用風扇仔吹(唔建議用風筒),拆開check過 ...
WLau 發表於 2017-2-20 21:49

0) (a) 請問C Hing是否把風扇放在雪櫃的上層冰凍冷藏室, 而非下層的普通冷藏室?
     (b) 另外, C Hing 拆開check過? 小弟的雪櫃上層冰凍冷藏室沒有螺絲, 不知如何拆?
     (c) 為何C Hing不建議用風筒吹呢?
    見下圖, 一粒螺絲也沒有, 不知如何拆開?

1) 排水管暢通, 冇穿冇塞, 點check嘅呢?  

(排水管位於下層普通冷藏室的頂部)

拔開橡膠連接喉, 在這裡注水入去:

注入的水立即排到機背底下的蒸發托盤:

沒有任何滴水漏水現象, 排水正常, 故知這一段排水管冇穿冇塞

回覆 7# kslee30

a) 是的,因上面有-1x度,制冰。
b) 有冇牌子及model number呀?
c) 入面有發泡膠,而且啲物料設計並非耐熱。用室溫加風扇都好快而且風險低啲。

Ching你只係試左排水管下段,剛好係塞嘅位置之後,當然暢通啦。

回覆  kslee30

a) 是的,因上面有-1x度,制冰。
b) 有冇牌子及model number呀?
c) 入面有發泡膠,而且啲 ...
WLau 發表於 2017-2-21 09:42

Many THANKS.
Model : Whirlpool WRN32

另外, 剛停了雪櫃電3小時, 打開上層冰凍雪藏室門, 加風扇吹住。
結果倒了2大兜水, 再看機背的蒸發托盤, 之前是一直乾涸, 現在有水了, 不知是否已經通番?

回覆 9# kslee30

如果溶洒有大約2盤蒸發托盤咁多水,如果機背排水管冇水出嚟,咁就差唔多溶洒。再打電開機時會有少量水再流出。你嘅情況我覺得唔駛拆機,因所有功能都運作。但平水就最好check下,睇下有冇向前傾。
記得要確保啲冰溶哂,唔好心急。