最近買了油壓鑽, 但有野想問一問(2-20DRE 請進)

最近買了BOSCH 的2-20DRE 油壓鑽
但第一想問下順時針鑽時係一定比逆時針快同強?
因為我把鑽逆時針係明顯慢的, 大家都時按到最盡了

而另一樣野就係各位師兄有冇買過2-20DRE 佢係背膠會有花左的情況出現?
新買的都會咁? 係運送時所做成的?

謝謝各位

逆時針係慢..係正常.
應該無可能會花. 放係膠盒內點會撞花曬.係邊到買?

把鑽放喺個膠盒裏面並唔係全完 "固定",運輸其間係有可能郁嚟郁去有些少刮花,不過應該唔會好 "嚴重"。

買果時有冇留意膠盒張封條label紙有冇被拆(界)開過?
新填地街買嘅話,會有機會俾把人哋 "揀" 過嘅開封貨俾你,鴨記就相對少d,因為去鴨記買多數係DIYer家用較多,未必咁挑剔,而新填地街多數係行內師傅較多,佢哋較有 "要求"。

因為我把鑽逆時針係明顯慢 ...
fai3600 發表於 2017-2-22 22:13

你睇返鑽咀頭既構造 應該明白邊個方向先啱

因為我把鑽逆時針係明顯慢 ...
fai3600 發表於 2017-2-22 22:13

順逆轉快慢係空載定鑽緊嘢嗰陣?空載時應該無分別。

順逆轉快慢係空載定鑽緊嘢嗰陣?空載時應該無分別。
高登阿伯 發表於 2017-2-23 00:54

油壓鑽係逆轉慢啲,只係夾鑽時退鑽用,應該係安全性特別要轉慢啲嘅

油壓鑽係逆轉慢啲,只係夾鑽時退鑽用,應該係安全性特別要轉慢啲嘅
digiman 發表於 2017-2-23 00:59

死火,眼大睇過櫳,冇留意講緊油壓鑽。

當我冇講過。

乜逆轉慢d㗎?
自己改,唔覺逆轉慢d