冷氣機應用幾多A斷路器?

屋企裝修緊,留左兩個冷氣機位
我見師傅兩部都裝20A,係咪太大?
睇三菱窗口式嘅說明書都見1.5匹或以下用10A就得

間屋300幾呎,兩個位都係窗口式

同埋想問師傅咁駁掣有無問題?
水氣掣係咪應該包埋冷氣機同熱水爐?
水氣掣應該少於30mA定等於30mA?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

標題話繼電器, 繼電器在那 ?

標題話繼電器, 繼電器在那 ?
jwong852 發表於 2017-2-23 19:44

Sorry記錯名,係斷路器

摩打類型電器嘅起動電流
可以去額定嘅2.5倍甚至達6倍嘅都有

掣箱嘅斷路器
係用唻保護掣箱去到電器之間嘅電線
果段線夠行20A 配隻20A或以下嘅斷路器係無問題

香港埋電箱嘅一般做法
出插蘇嘅先會經水氣掣
其他固定電力裝置就唔經
水氣掣嘅30mA係指火線同中線電流相差超過30mA的話就會斷路

"RCD Controlled Circuits"同"Main Switch"個貼紙好似掉轉咗

摩打類型電器嘅起動電流
可以去額定嘅2.5倍甚至達6倍嘅都有

掣箱嘅斷路器
係用唻保護掣箱去到電器 ...
kanduki 發表於 2017-2-23 20:22

所以我去左查下說明書,佢係寫匹半或以下10A,要有水氣掣 ““少”” 於30mA
同埋個兩個冷氣位係獨立線出英式插蘇

"RCD Controlled Circuits"同"Main Switch"個貼紙好似掉轉咗
ckshum 發表於 2017-2-23 20:25

的確係兩張label搞錯咗喎

所以我去左查下說明書,佢係寫匹半或以下10A,要有水氣掣 ““少”” 於30mA
同埋個兩個冷氣位係獨立線出 ...
PheniX01 發表於 2017-2-23 20:35

有啲冷氣機好騎呢
個壓縮機一起動就會整冧水氣掣
向師傅角度唻睇
部冷氣正常使用到交得貨
好過遇到著唔到機又捃唔出原因點樣整掂俾個客用

想安全之餘又唔會一斷水氣就成間屋無哂電的話
可以學啲三相排骨箱咁做哂老鼠尾水氣掣
不過一條差唔多成200文
如樓主幅圖咁唔用隻2P水氣
兩條插蘇兩條冷氣一條熱水爐換做五條老鼠尾
淨料錢大約都差成700文左右
(未計掣箱入面拆走一邊青躉之後仲夠唔夠位行線/啲線仲夠唔夠長行過)

hager 老鼠尾唔只

睇幅相,接駁應該正確。

燈、冷氣、電熱水器,屬於 "固定電力裝置",可以毋需經過水氣制。

兩組牆蘇各經20A MCB,40A水氣制。