[操作疑難] 能教教我如何DIY戶外用USB充電盒電源的LED小燈串嗎?

我想DIY一支戶外用USB充電盒電源的LED小燈串
請問能教教我要買什麼材料, 去哪裏買與怎樣做嗎?

我聽説有限流器那㮔東西可以在不損耗的情況下限制電流流量是真的嗎? 是長什麼樣子?

另外我想問一下哪裡可以買到強力的磁石?
我想要大概一毫大小的磁石, 我工作名牌上的小磁石磁力很強, 比一毫小一點, 但吸力比白板上的磁石強1倍有多, 但我不知道哪裏有賣, 希望有人能告訴我

感謝各位閲讀我的提問

SSP福仁電子特賣城,19蚊支,可無段調光暗,使乜DIY,磁石係鴨記有售
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最簡單直接用尿袋接駁USB燈串

如要內置電直接買哩個

已經內置左粒18650電,SSP不用4絛

補充少少,福仁亦有3/F果D USB LED光管條賣,唔駛一百蚊,但淘就再靚D又平D,睇下急唔急用,我亦淘過37cm既USB LED光管條,Coolbi酷華燈,用係轆架床下格,有磁石吸係下格床底,幾十人仔,用左大半年都OK

回覆 2# 人中之龍

不不, 我需要的形狀與長度都不對, 所以要DIY
請問鴨記地址?

順便問問哪裏有賣這個?

補充少少,福仁亦有3/F果D USB LED光管條賣,唔駛一百蚊,但淘就再靚D又平D,睇下急唔急用,我亦淘過37cm既 ...
人中之龍 發表於 2017-3-5 20:25

乜原來福仁有3/F
我以為得2層

回覆  人中之龍

不不, 我需要的形狀與長度都不對, 所以要DIY
請問鴨記地址?

順便問問哪裏有賣這個?
...
九尾狐 發表於 2017-3-5 11:55 PM

昌記五金,南昌街同北河街之間既鴨寮街街檔亦有賣

如果太長要留意,USB 尿袋最多出2.4A (OVER 會有PROTECT台或燒毀尿袋PCB),
如果太長最好用12V供電及設計

回覆 8# drlui

請問假設我需要並串聯20顆LED, 而每顆最大20mA來計算16x20mA與4x20mA, 即320mA與80mA, 我要用什麼限制電流? 電阻要用什麼?
順便問問, 燈泡裏那種扁平的LED要去哪些地方才有賣與幾錢?

因為安全帽用的頭燈太重, 每次抬頭或低頭帽子就掉下來不方便, 就算説用手按著就好, 但我單手無法工作
樓上説買支LED燈串, 但那????大支我怎頂在頭上, 而且不能扭曲無法固定在安全帽上

回覆  drlui

請問假設我需要並串聯20顆LED, 而每顆最大20mA來計算16x20mA與4x20mA, 即320mA與80mA, 我要 ...
九尾狐 發表於 2017-3-6 12:06 PM

你應該去淘5V LED燈帶,一定平過你DlY,鴨記都有,但食水好深