[操作疑難] [集思廣益] 手動旋轉衣架概念

背景:整高架雙人床,上面窗下面衣櫃,大概2米乘1.8米高1.2米,衣櫃想整一個環迴軌道,從而做到一個衣櫃門可以攞晒成個櫃既衫,有D似洗衣鋪既電動衣架不過就變成手動

設計概念:
用鋁合金窗簾路軌,每隔5cm一個滑輪掛鉤,最少掛到80件衫

困難:
計算過每個滑輪掛一件衫連衣架負重係ok,整條路軌負重需要落多D螺絲以防萬一,問題在於點樣將每個滑輪掛鉤均勻咁連動埋一齊,達到撥動一個衣架可以順滑咁帶動整個系統

各位前輩有無好提議?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

綁繩

綁繩
digiman 發表於 2017-3-5 23:59

綁繩我考慮過,但落繩好難確保間距。
有無D現成金屬/塑膠條可以方便穩固咁裝上去?彈弓我都有考慮不過要D好硬既先可以一拉就郁晒成套衣架

路軌同滑輪打算用呢種
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

綁繩
digiman 發表於 2017-3-5 23:59

是好方法, 可確保間距的, 你諗清楚D.

如不想落繩, 滑輪之間加多幾個吉滑輪填密佢...
如不想落繩,  可用鐵鏈/鋼索代替, 用自攻fix落滑輪底塊平面.

樓主既想法幾好, 可以分享多些資料嗎?

是好方法, 可確保間距的, 你諗清楚D.

如不想落繩, 滑輪之間加多幾個吉滑輪填密佢...
如不想落繩,   ...
nganshiu 發表於 2017-3-6 00:59

繩用耐左會拉長,盡可能想用金屬條之類。金屬鏈都可以考慮,勝在可靈活調節間距,拉恆D應該做到金屬條既效果

你想要多D邊方面資料?budget我預$500-$1000左右應該搞得掂條軌/滑輪/連動媒介/衣架
尺寸就因人而異,我會留60cm既闊度俾衣架行過,有必要就買埋衣架套方便將D大件/闊身衫套實佢唔會kick住

要仔細的可用多段短鋼索加線耳;
要方便就正接釘上去, 鏍絲加介指應該夠力.

想知道真正施工時遇到既困難同budget, 有機會都整番個.
負重都唔輕, 1件衫都有~400g.

回覆 7# nganshiu

要實行最快都要下年哈哈,呢家係開始緊設計同資料搜集

負重,我最保守咁估計,每個滑輪要揹750g (250g衣架,500g衫),80個滑輪60kg
每邊路軌落3個mount既話,4邊共12個 mount,平均計一個mount揹5kg,一個mount兩粒螺絲既話就2.5kg/螺絲,非專業估計應該應付到,再唔係就問下木工師傅

繩用耐左會拉長,盡可能想用金屬條之類。金屬鏈都可以考慮,勝在可靈活調節間距,拉恆D應該做到金屬條既 ...
史迪仔 發表於 2017-3-6 01:16

繩有繩好 金屬有金屬好 我覺得:

繩  會較靜

金屬 會耐用

回覆 8# 史迪仔

還是用繩最好, 因為拉的時候限制了最遠距離, 而推的時候不會被限制最近距離, 前提是妳的要求只是同一個位置拉與推的話
若果妳想要出入時都保持相同距離的話就用金屬固定距離, 然後頭尾兩端用鋼索, 繩子或皮帶做成循環, 固定後就能正反方向2邊拉動

不過妳的圖好似是想要造成一個循環, 後方的衣物被拉出來同時前方的衣物會被推到後方吧?
而且中間還要設置一個架子放東西, 這樣的計設, 妳的床真的有這麼寛嗎?
妳要考慮一下冬季的外套又大又長, 裙擺的寛度一定會比肩膀寛, 轉動時衣袖會拖著衣櫃, 會否磨破就先不考慮, 要更用力拉才是主要問題, 經常太用力拉會使螺絲釘鬆脫唷~