[操作疑難] 似是合成樹脂的物料一問

如題。想要一種不會侵蝕及溶解膠質物料的,及凝固後它能有較重的重量及較大的密度。

1. 類似這種物料在香港那裡有售?名稱是甚麼?
2. 淘寶上輸入合成樹脂後的結果是花多眼亂,種類繁多,有甚麼較優質的品牌或種類可作選擇?

參考圖片

如題。想要一種不會侵蝕及溶解膠質物料的,及凝固後它能有較重的重量及較大的密度。

1. 類似這種物料在香 ...
Tim_HKG2 發表於 2017-3-6 21:36

何解咁注重"不會侵蝕及溶解膠質"?,大部份混合本身唔會侵蝕及溶解膠質,但會黐實其他膠料。以前做水晶膠,會幫模上蠟,即使模係膠都可以翻用。

如果要提高密度,應該要加其他塡料(例如石粉),但會影響外觀同有其他副作用。

建議詳細啲講下做乜,我相信其他師會更容易比意見。

裝英泥沙得唔得?
或者矽膠,ab樹脂......

DIY 音箱?
孤兒仔 發表於 2017-3-7 12:16

E..我岩岩淘寶買左料想整

其實都係籮柚痕的心痕,找些細藝嘢搞下做實驗。仍未決定用環氧樹脂硬膠或矽軟膠,或是否另加些填料,諗住索多些料後才決定去馬。

題外話,前日上大陸可能stay十日八日,之後打算過廣州市睇下些濕星零件嘢。過關時買多兩條煙,先在深圳喝下咖啡,跟著有點不適,決定回港。頭重重入港關時忘記了先處理好那些煙仔,被一條女關狗截停,入房後有條三柴關狗又話要做藥檢,結果無做。檢出煙仔後又問我有無其它案件在身,粗聲粗氣,咦咦哦哦...。我喝他你有database咪去check下囉!叱叫他要罰就快些,you're wasting my time!問他能否demand the surrender of the goods,他又唔明白,叫我解釋後說不能。那我就叫他迮迮侖去搞,要罰$7500,兩條友傍住我出去禁機磅水...!

想買幾個音響神棍式的古河/MS英規插頭去只為了可套入粗線是不捨得,結果是自己犯賤被罰了給這個廢柴大花筒政府,X那星!

事後有朋友說橫罰直罰,何不說即埸無錢付罰錢,要那些關狗及公務員做下應做的工作,咪咁X佗佻老馮要香港人養到佢拉柴!要他們做足paperwork掟上法庭等官判,結果可能會罰輕些或重些,但只是濕星嘢兼初犯,搏得過...。諗諗下亦覺有理,悔恨當時頭重重精神不集中...X!

其實都係籮柚痕的心痕,找些細藝嘢搞下做實驗。仍未決定用環氧樹脂硬膠或矽軟膠,或是否另加些填料,諗住索 ...
Tim_HKG2 發表於 2017-3-10 21:19

有guts