[操作疑難] (求救)洗衣機摩打爆啤令~~完成

今日出去廣東道一帶搵人換啤呤,响山東街見到档修理摩打。個師父都無信心換圖三果個,只換了爆咗果個,收$100。
剛剛洗了一機衫,正常工作,頂住先。
謝謝
…………………………………
部洗衣機洗洗下有味,屋企人即時停咗,剛剛拆咗個摩打落黎見到啤令爆咗。
爆咗果個應該用啤令揸拆到,但另一個(第三張圖)要點拆?
如果攞出廣東道一帶,唔知有無舖頭幫人換啤令,唔想買啤令揸收藏。
謝謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

部洗衣機洗洗下有味,屋企人即時停咗,剛剛拆咗個摩打落黎見到啤令爆咗。
爆咗果個應該用啤令揸拆到,但另 ...
4eyebald 發表於 2017-3-6 22:59

去油麻地廣東道,在豉油街和登打士街之間的廣東道路段,
有幾間綠色鐵皮街舖仔,無記錯有一間是有賣啤令,
問問佢可不可以幫你拿隻啤令出來,計番人工比佢,
(第三張圖)應該拆完銅線芯才出到!

『最齊全配啤呤都可以在廣東道找得到、九龍啤呤、立泰軸承.........』
可以在街舖買隻平的軸承拆卸器(即係啤呤拿)價錢一百蚊樓下!

PS: (我無留意到你講話唔想買啤令揸收藏。)
即係識得用啤呤拿,咁我真係班門弄斧了!

其實去淘寶買隻新摩打較果仲好過換啤呤!

https://world.taobao.com/search/search.htm?_ksTS=1488820317113_300&spm=a21bp.7806943.20151106.1&search_type=0&json=on&suggest_query=%E6%B4%97%E8%A1%A3%E6%A9%9F%E9%A6%AC&cna=VWccDQaaZWYCAXnL4iDIbKGM&wq=%E6%B4%97%E8%A1%A3%E6%A9%9F%E9%A6%AC&suggest=0_1&_input_charset=utf-8&source=suggest&navigator=all&q=%E6%B4%97%E8%A1%A3%E6%9C%BA%E9%A9%AC%E8%BE%BE&callback=__jsonp_cb&abtest=_AB-LR517-LR854-LR895-PR517-PR854-PR895

回覆 2# snooze

多謝師兄指點,晏啲攞埋舊轉子出去睇下。

要拆線圈工程有啲大,可能淨換爆咗果個頂住先。
淘寶我都有Search, 要搵同款好似有難度,接近的多是拆件。
自己能力有限,一換一勉強可以,要改就不能了。

謝謝

回覆  snooze

多謝師兄指點,晏啲攞埋舊轉子出去睇下。

要拆線圈工程有啲大,可能淨換爆咗果個頂住先。
...
4eyebald 發表於 2017-3-7 06:54

廣東道都有幾間舖專修理摩打,在門口見到有拆開摩打在修理銅線的就係,
但我唔知佢地會唔會幫你修理咁細隻摩打!

不銹鋼店新填地街(勤記)對面有兩間賣電動工具,我有時見佢地拆摩打仔修理,你都可以去問吓!

祝修理成功!

山東街$100連啤呤,返屋企睇下砌翻得唔得。

這些極小型馬逹換線圈工程他們不做的,除非你給予他們很高維修費。因不知線圈是否燒毀,還有啤呤即使咬死,通常用機油/WD40洗幾次轉吓啤呤清除內部生銹雜物就可整返順晒,只係有虛位,建議嘗試救吓啤呤,看看線圈是否燒毀再說

合體完成,空載開機,高速脱水成功。
開始負載工作

原本果個無淹,換返個無淹應該好d,脫水用咩轉速?有無問過係咪高速啤呤?

回覆 8# billy0301

原本果個都係有掩的,不過爆到散咗,而且呢個近碳刷位,應該要有掩。
至於係唔係高速啤呤,我就無問,有話係洗衣機的。
部洗衣機最高係850轉。

謝謝

回復 9 #4eyebald

想知邊款洗衣機 ? 滾桶啤令咁大負荷都未散 !

摩打啤令竟然先散