蔗渣板掩門較螺絲牙崩了

蔗渣板掩門較螺絲被撞脫,螺絲牙因此崩了,如何補救 ?

由於不能改位,以下方法是否可行 ?

方法1:  只用膠封窿
A. 液體釘膠
B. 木膠粉
C. 白膠漿

方法2:  用木糠加少許膠封窿

方法3:  中間插枝牙簽,然後用木糠加膠封窿
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

方法2:  用木糠加超能膠封窿

木糠要填滿窿入面, 所以一路入木糠一路用鎚仔拷實

之後唧超能膠索冧木糠, 一枝 $3 子彈庒巳 OK

如果件板重,可鑽大D個窿,用呢個組合,上實個門鉸,穩陣好多。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果件板重,可鑽大D個窿,用呢個組合,上實個門鉸,穩陣好多。
kswong8d 發表於 2017-3-16 00:10

一下鑽穿大鑊

方法2:  用木糠加超能膠封窿

木糠要填滿窿入面, 所以一路入木糠一路用鎚仔拷實

之後唧超能膠索冧木糠, 一 ...
imax 發表於 2017-3-15 23:58

超能膠乾左之後, 是否會太硬 ?
加支牙簽在中間會有幫助嗎 ?

kswong8d 發表於 2017-3-16 00:10

謝謝 CHing 的建議  

內外牙螺母似乎太大了
蔗渣板大約只有5分厚

超能膠乾左之後, 是否會太硬 ?
加支牙簽在中間會有幫助嗎 ?
btchanchan 發表於 2017-3-16 00:16

實木滑牙加牙簽就啱, 因蔗渣料滑牙週邊鬆散同崩缺

只有超能膠的浸透力去固定崩缺週邊

實木滑牙加牙簽就啱, 因蔗渣料滑牙週邊鬆散同崩缺

只有超能膠的浸透力去固定崩缺週邊 ...
imax 發表於 2017-3-16 00:25

超能膠是否需要買名牌比較好 (例如: AA)
還是隨便買支都可以 ?

超能膠乾左之後, 是否會太硬

乾後先用錐打咗孔, 後上螺絲

超能膠是否需要買名牌比較好 (例如: AA)
還是隨便買支都可以 ?
btchanchan 發表於 2017-3-16 00:30

$3 支平嘢夠用, 唔使貴