牆壁油漆甩粉問題處理

最近接手一間屋,油漆有15年歷史,但近7-8年冇人住,牆壁油漆有甩粉問題,啲衫HI埋去會HI左啲粉,請問最簡單可以點處理?用濕布抹牆或油多一次漆油可以解決問題嗎?由於只是短期住幾個月,所以唔想剷底大攪。唔該!

最近接手一間屋,油漆有15年歷史,但近7-8年冇人住,牆壁油漆有甩粉問題,啲衫HI埋去會HI左啲粉,請問最簡 ...
ionavigo 發表於 2017-3-16 12:22

D粉係咩色?白色定牆身油漆顏色?可能係發毛或油漆甩

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

最近接手一間屋,油漆有15年歷史,但近7-8年冇人住,牆壁油漆有甩粉問題,啲衫HI埋去會HI左啲粉,請問最簡 ...
ionavigo 發表於 2017-3-16 12:22

布抹牆後 再油一次油

唔該哂兩位CHING, 啲粉係油漆米色,就試用乾布抹牆,再油一次油。
唔知點解咁,但發毛不是應該黑色或灰色嗎?

油浸水司拿哪實個底先!!

油浸水司拿哪實個底先!!
paulchan1987 發表於 2017-3-17 11:22

由於只是短期住幾個月

住咁短時間 簡單啲好 

用牆紙算把啦 ,仲油

真心...幾個月就用濕布抹牆算

由於只是短期住幾個月

住咁短時間 簡單啲好 
別問我是誰 發表於 2017-3-17 11:35

油一浸c拿要用好多時間及金錢嗎? 因不知道師兄牆身嘅甩灰情況, 如果甩灰情況嚴重離曬底,就咁油兩油筒油都唔使要,
師父你油个牆嗎?有錯請指,謝謝!!

油一浸c拿要用好多時間及金錢嗎? 因不知道師兄牆身嘅甩灰情況, 如果甩灰情況嚴重離曬底,就咁油兩油筒 ...
paulchan1987 發表於 2017-3-17 14:53

我只覺得 只係頂幾個月 所以簡單油吓就算了